EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

125 млн.лв. за зарядна инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

125 млн.лв. за зарядна инфраструктура

mail15:10 | 23.06.2022прегледи 758 коментарикоментари 0


В новата програма, която е от 2021 до 2027 година, за устойчива градска мобилност са предвидени близо 628 милиона лева, от които над 125 млн.лв.са за зарядна инфраструктура. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов при официалното откриване на Международното изложение за товарни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства "Трък експо" (TRUCK EXPO) в Международен панаир - Пловдив.

По думите му "умните" превозни средства искат много по-добри пътища и инфраструктура, както и нови регулации, които да минимизират произшествията на пътя. Всяка година от индустрията научаваме толкова много, че трябва да намерим начин да регулираме това развитие, допълни Караджов.

Той отбеляза, че е очевидна нуждата от все повече и гъста мрежа от зарядни станции и допълни, че в това отношение Министерството на регионалното развитие и благоустройството в предишния програмен период е финансирало изграждането на над 200 зарядни станции. Средства по Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат предоставени за зелена мобилност, където бюджетът е 100 милиона лева, каза Караджов. По думите му с тях ще се финансират интегрирани проекти за устойчив градски и междуградски транспорт в 40 общини и ще се изпълняват мерки за доставка на превозни средства - обществен транспорт с нулеви емисии и изграждане на зарядни станции за тях.

Работи се по промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии, като се предвижда в новите сгради за обществено обслужване с над 10 паркоместа най-малко едно от всеки пет да се оборудва със зарядна точка за електрическо превозно средство, каза още министърът в оставка.

Повече от 40 фирми, над 100 бранда и 15 премиери могат да бъдат видени на Международното изложение за товарни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства TRUCK EXPO 2022 в Международен панаир - Пловдив.

Посетителите ще могат да видят победителите в категориите "Международен камион на 2022 година", "Най-добър дизелов влекач в Обединеното кралство", "Зелен камион на 2022", "Международен ван на годината" и спечелилия "Наградата за иновации за камиони за 2022 г.". Има и специално обособена зона за тест драйв на територията на Пловдивския панаир. За поредна година ще има TRUCK TUNING SHOW, като част от съпътстващата програма на изложението. Там ще бъде видян пределът, който може да се постигне с подобренията в двигателите, производителността, емисиите или външния вид на камионите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg