EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

121.6 млн. лв. от задълженията към строителите са изплатени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

121.6 млн. лв. от задълженията към строителите са изплатени

mail16:45 | 24.03.2010прегледи 478 коментарикоментари 0


Към момента държавата е изплатила 121.6 млн. лева към строителните фирми. Това съобщи на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
От тази сума 106 млн. лева са изплатени от Пътната агенция, а 15.6 млн. лева - от Министерството. Държавата има неразплатени задължения към 226 строителни фирми. На 89 от тях дължимите суми вече са платени, като голяма част от тези фирми са се
съгласили на отстъпка от размера на дълговете.
В следващите дни предстои да се изплатят още около 5 млн. лева, като ще се плаща главно на малки и средни фирми. Става дума за около 40 фирми, на които министерството дължи между 100 000 лева и 1 млн. лева, на които авансово ще се възстановят по 30 на сто от дълговете. По този начин ще бъдат разплатени общо
около 127 млн. лева. Имаме пълна готовност в момента, в който има ресурс от Министерството на финансите, ще продължаваме да разплащаме и останалите 80 млн. лева от задълженията към бизнеса, посочи министърът в отговор на въпрос.
Общият размер на задълженията на държавата към строителния бизнес към края на март по линия на различни министерства и агенции след приспадане на дълговете на МРРБ възлиза на около 460 млн. лева, които са дължими на над 600 фирми, показват
разчети на Камарата на строителите в България.
Това са пари за завършени обекти, влезли в експлоатация, предадени с актове по Закона за устройство на територията. Председателят на УС на Камарата на строителите Симеон Пешов отбеляза, че бизнесът изпитва трудности в преговорите с Министерството на труда и социалната политика, което дължи 32 млн. лева на много малки строителни фирми. По думите му министърът на труда и социалната политика не приема предложението да се разплати с фирмите в рамките на предвидените суми за капиталови разходи на ведомството за тази година с идеята през юни, когато ще има актуализация на бюджета, това да бъде отразено.
Дълговете на ПУДООС към бизнеса са около 97 млн. лева, от които са платени 20 млн. лева. С Министерството на отбраната има договор за изплащане на 10 млн. лева, а браншът е получил уверение, че това ще стане до края на месеца.
Евентуалното увеличение на ДДС според представителите на браншовите организации ще се отрази главно на малките строителни фирми, за разлика от строителните компании с добър оборот.
Основните поръчки, които бизнесът очаква, са свързани главно с европейските фондове и увеличението на ДДС няма да се отрази толкова на компаниите, коментира Симеон Пешов. При малкото останали частни инвеститори ще има оскъпяване на продукцията,
смята той.
В отговор на въпрос министър Плевнелиев заяви, че със средствата по бъдеща програма за рехабилитация на пътищата ще се финансират проекти, свързани с магистрали и пътища от първи клас от транснационалната мрежа на страната. Идеята е България да поиска от ЕК позволение по тази програма да бъдат пренасочени около 1 млрд. евро от свободен ресурс от оперативните програми на страната. Програмата не цели с европейски средства да пълним дупки, посочи министърът.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177