EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+120 майстори на панаир на занаятите в Габрово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+120 майстори на панаир на занаятите в Габрово

mail13:02 | 01.09.2016прегледи 3554 коментарикоментари 0


Повече от 120 майстори от страната и от чужбина ще участват в 14-тото издание на Международния панаир на традиционните занаяти, който ще се състои в дните между 2 и 6 септември в етнографския музей на открито "Етър". Сред тях, наред със занаятчиите от страната, са майстори от Украйна, Беларус, Сърбия, Македония, Русия, Алжир и Судан. Това съобщи пред журналисти директорът на музея Светла Димитрова.

Проявата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и музеят "Етър". Официалното откриване е на 3 септември, събота, от 11.30 часа, а съпътстващите прояви - научната конференция за традициите в занаятите и откриването на изложби започват на 2 септември.

Международният панаир на традиционните занаяти в "Етър" е музеен продукт, а не е предназначен само за забавление - това го отличава от останалите събития, организирани в другите региони, посочи директорът Светла Димитрова. По думите й няма да се допускат занаяти, които не са съобразени с традицията, а стремежът ще е все повече да се разширява международното участие. Тя обясни, че има стриктни изисквания всеки предмет, представен на панаира, да бъде изработен според старите технологии и от материала, характерен за дадения период.

В майсторската надпревара, която е една от най-атрактивните прояви по време на панаира, ще участват деветима майстори от България, Холандия, Румъния и Украйна. Майсторската надпревара тази година е "Тъкане на колани "на кори". Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство, информираха от музея. Резултатите от състезанието се ще се обявят на традиционната "Вечер на майстора" на 5 септември. Победителят получава Голямата награда "Сребърна хлопка" и правото да направи изложба-базар в музея "Етър" през следващата година.

Акцентът на тазгодишния панаир ще е върху тъкачеството. Занаятчии от страната ще представят различни техники, а 93-годишната майсторка Стойна Кръстанова ще покаже своя самостоятелна изложба.

Фолклорната програма на 3 септември е със специалното участие на трупата на Нешка Робева. През всеки от дните на събитието състави от страната ще покажат богатството на българския фолклор. Много популярната сред младото поколение формация "Тъпани и гайди" ще представи съвременна интерпретация на българското народно творчество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158