EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

12 услуги стават електронни + пълен доклад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 услуги стават електронни + пълен доклад

mail07:05 | 24.08.2017прегледи 21692 коментарикоментари 0


Процесът по въвеждането на ефективното електронно управление не е само и единствено технологичен. Това е процес по информационна обезпеченост и нормативни изменения. Ако технологии могат да бъдат внесени или взети назаем като добри практики, то ние не можем да променим самите процеси без да положим национално усилие. Трябва да променим законите си, подзаконовата нормативна рамка и самите процеси в администрациите, свързани с административното обслужване. Това коментира председателят на Държавната агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) Росен Желязков след редовното заседание на кабинета. По-рано правителството утвърди доклад в изпълнение на решение по плана за намаляване на административната тежест чрез премахването на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Решението на правителството дава необходимата насока за отпадането на необходимостта от предоставянето на 12 хартиени удостоверения, които участват в няколкостотин административни услуги. За целта до 31 декември 2017 г. трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни актове. Осем от издаваните до момента на хартиен носител удостоверения могат да отпаднат веднага след като бъдат извършени нормативните промени, а за отпадането на други четири документа е необходимо първо процесите зад тях да бъдат дигитализирани. Това са удостоверенията за данни в регистър БУЛСТАТ, за граждански брак, за вписани обстоятелства, заличавания и отбелязвания в Имотния регистър по партида на физическо и, на четвърто място, на юридическо лице.

По отношение на удостоверенията за граждански брак Росен Желязков поясни, че в регистрите за граждански брак в дигитален вид съществуват актовете, издадени след 2000 г. или за лицата, родени след 1984 г. Данните за лицата, родени преди това, трябва да бъдат дигитализирани по общини. Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната, допълни Желязков. Министърът на правосъдието следва да извърши точен анализ и разчети във връзка с дигитализацията на тези масиви.

Росен Желязков допълни, че 12-те хартиени удостоверителни режими на хартиен носител, посочени в решението, имат въздействие върху над 1 милион предоставяни услуги годишно и са свързани с множество други административни услуги. “Това е само началото и предстои следващ етап с нови нормативни изменения”, посочи още Желязков. По думите му, дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно. „В процеса на отпадане на хартиените удостоверения и на промяната на аналоговото, „хартиено“, мислене обаче трябва да бъдат ангажирани и служителите”, подчерта председателят на ДАЕУ.  

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев апелира да се говори повече за “хуманизация” на административното обслужване, отколкото за “административна реформа”. “Гледаме на административните процеси през очите на гражданите и това е правителствен приоритет”, посочи Дончев. На инспекторатите на всички министерства и ведомства ще бъде възложено да проверят всички предоставяни от съответната администрация услуги и дали те отговарят на базисните критерии, каквито са обслужване на едно гише, непрекъсваемост на процеса по предоставяне на услугата, подходяща среда за гражданите в институциите, наличие на указателни табели и други, обяви вицепремиерът.

Председателят на ДАЕУ Росен Желязков изрази благодарност на министрите и даде висока оценка на работата на командированите в агенцията експерти в изпълнение на политиката на кабинета за намаляване на административния контрол и регулации.

С Решение № 338 на Министерския съвет от 23.06.2017 г. беше приет План за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител при предоставяне на административни услуги/ режими от административните органи.

В изпълнение на този план днес Държавната агенция "Електронно управление" публикува пълния доклад в изпълнение на мерките за намаляване на административната тежест чрез премахване на удостоверителни документи на хартиен носител.

До 31 декември 2017 г. всички административни органи да премахнат изискването за предоставяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса на основни удостоверителни документи и да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към средата за обмен на данни между регистрите в администрацията. Това реши правителството, което прие доклад за изпълнение на мерките за намаляване на административната тежест чрез премахване на удостоверителни документи на хартиен носител.
Решението задължава административните органи, първични администратори на данни, да впишат в Административния регистър като вътрешноадминистративни следните удостоверителни услуги:

- Удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенция по вписванията;
- Удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър;
- Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър;
- Удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „Митници“;
- Удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;
- Удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;
- Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;
- Удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Национална агенция за приходите;
- Удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;
- Удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;
- Удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.

За осем удостоверителни документи не съществуват пречки да отпаднат на хартиен носител след съответните нормативни промени. За други три удостоверения, изисквани от администрациите, все още съществуват пречки за премахването им на хартия, сочи докладът, подготвен от експерти на Държавната агенция „Електронно управление“, съвместно с командировани служители от други министерства и ведомства.

За премахването на хартия на удостоверението за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенция по вписванията, е необходимо да се осигури връзка между средата за междурегистров обмен и актуалната база данни на регистър БУЛСТАТ.

По отношение на удостоверения за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или на юридическо лице в Имотния регистър, издавани от Агенция по вписванията, вписванията, отбелязванията и заличаванията след датата на внедряване на информационна система в съответната служба по вписванията ще бъдат проверявани изцяло служебно чрез средата за междурегистров обмен, като отпадне хартиеното удостоверение. За всички останали вписвания, отбелязвания и заличавания преди датата на внедряване на системата в съответната служба по вписванията, министърът на правосъдието следва да извърши детайлен анализ на информацията в системата на Имотен регистър и на информацията, налична само на хартиен носител в 113-те служби по вписванията. Министърът също така следва да изготви план за действие за дигитализиране и въвеждане на всички нотариални актове и документи в имотните партиди.

Ще отпадне издаването на хартиен носител на удостоверение за сключен граждански брак за лицата, родени след 1 януари 1984 г., като досегашната удостоверителна услуга на хартия бъде осъществявана като вътрешна електронна административна услуга чрез средата за междурегистров обмен. За премахването на удостоверението на хартиен носител за родените преди 1984 г. е необходимо всички общински администрации да актуализират данните в Националната база данни „Население“ за сключените на територията на съответната община граждански бракове.

Пълен текст на доклада четете тук.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg