EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

12 удостоверения само по електронен път

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 удостоверения само по електронен път

mail14:06 | 21.06.2017прегледи 3651 коментарикоментари 0


/Обновена/ Като продължение на обещанието, оповестено по-рано от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, Министерският съвет прие мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за предоставяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

С правителственото решение се предприемат първите стъпки за въвеждане на служебен обмен на данни между администрациите по отношение на 12 удостоверителни документа, за които вече съществува техническа възможност съдържащите се в тях данни да бъдат служебно извличани – автоматизирано или полуавтоматизирано, по електронен път.

Дванадесетте документа са:

  1.          удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенцията по вписванията;
  2.          удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на юридическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;
  3.          удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;
  4.          удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, издавано от Агенцията по вписванията;
  5.          удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „Митници“;
  6.          удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;
  7.          удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;
  8.          удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;
  9.          удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Националната агенция за приходите;
  10.          удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;
  11.          удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;
  12.          удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.

Определен е кратък срок за изпълнение – 15 август 2017 г., който ще позволи изготвянето до месец септември 2017 г. на нормативните актове, чрез които ще се отстранят идентифицираните пречки за изпълнението на Закона за електронното управление и ще се премахне възможността на администрациите да изискват от гражданите въпросните удостоверения на хартиен носител.

На следващ етап този подход ще бъде приложен по отношение на всички останали удостоверителни документи, като за целта администрациите постепенно ще бъдат присъединявани към централния компонент за служебен обмен на данни и информация (RegiX), поддържан от Държавна агенция „Електронно управление“.


 Припомняме какви изказвания направиха по-рано министър-председателят Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ще облекчим административната тежест за гражданите и бизнеса. Днес по време на работна среща в Министерски съвет обсъдихме стъпките към тази реформа”, заяви премиерът Бойко Борисов.

До няколко седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост, с промени в 2 наредби ще се свържат имотния регистър и кадастъра, с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на автомобили. Тези спешни мерки се набелязаха по време на съвещанието.

Борисов обясни пред министрите и кметовете, че няма време за анализи, а ще се действа бързо, за да се улеснят гражданите и бизнесът:

„Когато си загубват дни да се извади един документ или непрекъснато повторно се иска, всичко това създава едно усещане и за тревожност, и за корупция. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките, където е необходимо, ще се вложат средства, където е необходимо, дори на личен контрол да се вземе”.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че трябва да се премахнат незаконните такси. Той посочи данните от прокурорска проверка за общинските наредби и призова да се престане с взаимните обвинения между местна и централна власт.

Ядрото на реформата в администрацията се базира на служебен, първичен достъп до данни от регистри, заяви вицепремиерът.

Той обясни, че от следващата седмица трябва да стартира съвместна процедура на централната и местната администрация за обособяване на първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път.

„Ще видим кои услуги се базират изцяло на тези регистри чрез подходящи промени, включително и в законодателството. Ще задължим всички да престанат да искат справка от гражданите при предоставяне на услугата. Ще я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път”, каза Дончев.

Когато са готови следващите 10 или 15 регистъра, ще тръгнем с втори пакет услуги и така, докато стигнем докрай, посочи вицепремиерът. Докато тече интеграцията на регистрите, ще продължаваме да работим за подобряване на обслужването. Процесът трябва да тече максимално бързо, тъй като административното обслужване и организацията са лоши, няма компютри, помещенията са неприемливи, има опашки, на които се чака по един ден, отбеляза вицепремиерът. Той даде като пример процедурата по издаване на разрешително за строеж на къща и каза, че изискуемите документи са общо седем, пет от тях се издават от администрациията и тя притежава тези документи, обобщи вицепремиерът.

Той изброи и други приоритетни теми, по които трябва да се работи, като незаконните режими в наредби в общинските съвети. Дончев обяви, че има информация за многобройни решения на общинските съвети в страната, които не са предвидени в закона. Прокурорите са проверили 5 хиляди общински наредби и са протестирали пред администритивните съдилища хиляда от тях. Статистиката сочи, че за 2016 г. от 637 протеста са уважени 403, 22 не са, а 212 не са разгледани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg