EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12% от електричеството от ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12% от електричеството от ВЕИ

mail16:10 | 18.04.2023прегледи 1271 коментарикоментари 0


На вятъра и слънцето се дължи рекордният дял от 12% в световното производство на електроенергия през миналата година спрямо 10% през 2021 г., според годишния анализ „Глобал Електрисити Ривю“ (Global Electricity Review), публикуван вчера от независимия енергиен мозъчен тръст „Ембър“ (Ember), предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Прогнозите са, че нарастващото производство на електроенергия от вятър и слънце ще тласне света към нова епоха на намаляващо производство на изкопаеми горива и емисии от енергийния сектор през 2023 г., се казва в четвъртия годишен доклад.

„В това решаващо за климата десетилетие е началото на края на епохата на изкопаемите [енергоизточници]“, каза Малгожата Виатрос-Мотика, автор на доклада и анализатор за електроенергията на „Ембър“. „Ние навлизаме в епохата на чистата енергия“, допълни тя.

Докладът представя данни за производството на електроенергия през 2022 г. в 78 страни, в които се осъществява 93% от световното потребление на електроенергия.

Делът на вятъра в световното производство на електроенергия достигна 7,6% през 2022 г. спрямо 6,6% през предходната година. Производството на електроенергия от вятъра се е увеличило със 17% на годишна база, достатъчно за захранване на почти цяла Великобритания.

През 2022 г. 4,5% от световното производство на електроенергия беше генерирано чрез фотоволтаични инсталации при 3,7% през 2021 г.

Слънчевата енергия се превърна в най-бързо развиващия се източник на електроенергия за 18-та поредна година, нараствайки с 24% на годишна база и добавяйки достатъчно електроенергия за захранване на цяла Южна Африка.

Ръстът на дела на слънчевата енергия в света се дължи на ръста в Китай, който представлява 37% от общото увеличение в света, докато ръстът на слънчевата енергия в САЩ представлява 17% от световното увеличение.

Над 60 държави сега генерират повече от 10% от електроенергията си от вятър и слънце, показват данните на „Ембър“.

Увеличението на производството на електроенергия от вятър и слънчева енергия през миналата година посрещна 80% от увеличението на световното потребление на електроенергия - увеличението достигна 2,5% в сравнение с предходната година.

Държави с най-висок дял на електроенергията, произведена чрез ветрогенератори и фотоволтаични инсталации

През миналата година най-много електроенергия чрез фотоволтаични инсталации е произведена в Китай - 418 ТВтЧ, или 4,7% от електроенергията в страната.  

Чили е страната с най-голям дял слънчева енергия в производството на електроенергия - 17% през миналата година, следва Холандия с 15% и 13% слънчев дял в нейния електрически микс.

Китай беше и най-големият производител на вятърна енергия в света с дял от 9,3% в микса на електроенергията, докато Дания имаше най-голямото производство на вятърна енергия като процентен дял - 55% през 2022 г.

Делът на вятърната и слънчевата енергия в Европейския съюз е бил 22% през миналата година.

Производството на електроенергия в Турция от вятър и слънце остава над средното за света - около 15,5%.

Въглищата все още са най-големият източник на електроенергия с 36%

Всички източници на чиста електроенергия, взети заедно, генерират 39% от световната електроенергия и това представлява нов рекорд. Хидрогенераторите произвеждат 15% от световното електричество като представляват най-големият източник на чиста енергия. Следва ядрената енергия като вторият по големина източник с 9%.

Въпреки рекордното производство от чисти източници, изкопаемите горива все още представляват 61% от световното производство на електроенергия. Въглищата остават най-големият източник на електроенергия в света, чрез който са произведени 36% от световната електроенергия през 2022 г.

Докладът констатира, че нарастването на електропроизводството чрез вятър и слънце ограничава увеличението на производството на въглища до 1,1%.

Делът на газа в световното производство на електроенергия е намалял леко с 0,2% през миналата година, възлизайки на 22%.

Миналата година може да е пикова за емисиите от енергийния сектор

Тъй като през миналата година делът на въглищата и газа все още беше висок в световното производство на електроенергия, емисиите от енергийния сектор се увеличиха с 1,3%, достигайки най-високото си ниво за всички времена. Въпреки рекордното производство от чисти източници през миналата година нарастването на емисиите от енергийния сектор се дължи на увеличеното потребление на електроенергия.

Ако електричеството, произведено чрез вятър и слънчева енергия, беше генерирано чрез изкопаеми горива, емисиите от енергийния сектор щяха да бъдат с 20% по-високи през миналата година, изчисли „Ембър“.

Въпреки това 2022 г. може да отбележи „пик“ на емисиите от производството на електричество и последната година на растеж на енергията, добивана чрез изкопаеми горива, като чистата енергия ще посрещне целия ръст на търсенето тази година, прогнозира докладът.

Тази година ще има спад от 0,3% в производството на електроенергия от изкопаеми горива, с по-големи спадове през следващите години, заради разрастването на  производството чрез вятър и слънце.

Производството на електричество е с най-голям принос за световните емисии на въглероден диоксид и допринася за около 40% от общите емисии, свързани с производството на енергия в света през 2021 г. Въглищата се свързват със 75% от емисиите от енергийния сектор през 2021 г., докато газът - с почти 25% от емисиите.

По този начин световният електроенергиен сектор е първият сектор, който трябва да бъде декарбонизиран, за да се постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г. и изисква много по-бързо внедряване на чисти източници.

„Общият световен слънчев фотоволтаичен капацитет достигна 942 гигавата през последното десетилетие, докато световният вятърен капацитет достигна 853 гигавата. Страни като Китай, САЩ, Индия и Япония са страните с най-голям принос към световния слънчев фотоволтаичен капацитет“, каза по повод доклада Аджай Матур, генерален директор на Международния соларен алианс.

Той отбеляза, че цената на слънчевата и вятърната енергия е намаляла драстично - съответно с 82% и 34%, докато цената на енергията от въглища остава на подобни нива, а цената на ядрената енергия е нараснала с 61%./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161