EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

12 млрд.лв. нужни за ВиК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 млрд.лв. нужни за ВиК

mail07:00 | 18.12.2018прегледи 975 коментарикоментари 0


В КЕВР бе представен Сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 г., приет на заседание на регулатора през декември 2018 г.

Анализът беше представен от Ивайло Касчиев, директор на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР. Той каза, че данните от документа показват, че за изминалата 2017 година инвестициите във ВиК сектора са общо около 96 млн. лв., като 26,5 млн. лв. са от държавния бюджет. Ивайло Касчиев поясни, че тези стойности са на база изискани анализи от всички институции, които са предоставили финансиране на дружеството. Според него обаче показателите от изследването не показват положителна тенденция за състоянието на ВиК системите.

„Сравнителният анализ на ВиК за 2017 г. не показва подобрение в показателите за загуба на вода“, каза той, като изтъкна, че този проблем сериозно завишава разходните нива на дружествата. Като друга проблемна зона във ВиК операторите на територията на страната, той посочи, ниския дял на рехабилитираната мрежа, като уточни, че секторът трябва да постига стойност над 1,5 % от общата мрежа, а в момента показателите са 0,5. Друга нередност според доклада е високата неефективност на персонала, като по думите на Касчиев се назначава ненужно висок брой служители, а в доста случаи хората, които биват вземани на работа не преминават през необходимите конкурси, за да се определи тяхната квалификация.

Според сравнителния анализ пречка за ефективното функциониране на дружествата е неподдържаната информационна система. „Установяваме не добро състояние в работа и информацията, която се поддържа, особено в държавните дружества. Масово нашите регионални оператори не поддържат регистри на аварии и на лабораторни изследвания. Това води до недобра ефективност и недобро управление на тези системи. Все още много от информацията се поддържа на хартиени носители. Няма процедури и правила на работа в дружествата. Ние изискваме от операторите по-качествена и надеждна информация, за да могат да управляват по-добре публичните ВиК системи“, поясни още той.

Според изследването само 55% от водомерите, които са монтирани в сградни съоръжения са в техническа и метрологична годност, т.е 45% от водомерите не отговарят на нормативните изисквания. Директорът на дирекция ВиК в КЕВР уточни, че тези данни са за измерителните уреди във входовете на жилищните сгради, като изтъкна, че на база данните на тези водомери се отчита потреблението и се сформира цената. „Това е в резултат от години наред неглижиране на дружествата, които не подменят тези уреди, нито ги тестват. Ако 1/5 от водомерите трябва да минат всяка година през техническата проверка, то за миналата са преминали около 8,5%“, коментира Ивайло Касчиев. По думите му с подобни нередности секторът няма как да се развива и напредва.
Според него години наред системите на ВиК дружествата не са били поддържани на необходимото ниво. Той поясни, че сравнителният анализ за 2017 г. показва, че на 100 км водопроводи има 85 аварии и 200 аварии на 100 км канализация.

„До момента ние не виждаме промяна в модела на управление на тези оператори. МРРБ назначава контрольори, но се вижда, че контролът не е на необходимата висота“, коментира още директорът. Той каза, че нужните инвестиции за подобряване на сектора за следващите 10 години според одобрената от Министерски съвет стратегия във ВиК сектора са на стойност 12 млрд. лв.
По време на срещата Ивайло Касчиев призова гражданите да търсят своите права и всеки път, когато усетят некоректно отношение от страна на ВиК операторите, да се обръщат към кмета на населеното място, към областните управители, към МРРБ или КЕВР, като уточни, че комисията разглежда жалби на граждани към ВиК дружествата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg