EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

12 млрд.лв. евросредства договорени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 млрд.лв. евросредства договорени

mail13:45 | 29.06.2012прегледи 1259 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Към момента България е договорила 76% от евросредствата или 12 млрд. лв., и е разплатила над 20% от тях. До края на 2013 г. се надяваме да договорим 90% от парите, които да бъдат платени през 2015 г. Това коментира министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев днес на бизнес закуска.
По думите му 2013 година се очертава като най-предизвикателната година за настоящия програмен период, а през последната година – две темата за средствата за ЕС твърдо е отишла в полето на скуката.
„Нямаме сензационни заглавия и репортажи кой какво е откраднал и какво са ни спрели, но и няма небивал успех . Тук скуката обаче означава, че нещата се развиват нормално“, посочи министърът. За опити за измами и грешки по оперативните програми също не се говори вече, заяви Дончев. През последната година грешките са под 2%, а при три от програмите - дори под 1%, което е доказателство за ефективна контролна система. Причината за неубедителния старт на усвояването на евросредствата според Дончев е рефлексът и на публичния, и на частния сектор, които са изпитвали проблеми при планирането и подготовката на проекти и документи и са имали други разбирания за прозрачност и конкуренция. Най-същественият обаче остава въпросът за това каква е ползата за икономиката от тези пари. Еврофондовете трябва да постигат две основни цели в страната - по-конкурентоспособна икономика и по-добро качество на живот.

Идеята за създаване на програма "Образование и наука”
Риск е да раздробяваме прекалено много оперативните програми. Така Дончев коментира идеята през следващия програмен период да се създаде програма "Образование и наука”. По думите му въпросът не е в оформянето на специална програма за образованието, а в адекватното планиране и бързото придвижване на парите към сектора. В момента обаче това не се случва, защото инвестициите в сектора не са интегрирани. Като пример министърът даде тези училища, в които базата база е ремонтирана, но няма подобрение по отношение на качеството на работа и обясни, че през септември работна група трябва да предложи на Министерския съвет мерки за подобряване на качеството на образованието. Тогава ще се реши и дали да има отделна оперативна програма за сектора. Друга опция са инвестициите да минават през програмите "Конкурентоспособност” и "Развитие на човешките ресурси”. Засега основните проблеми на бизнеса си остават качеството на работната сила и на административното обслужване. Първият проблем би могъл да се реши с реформи в образователния сектор, а вторият чрез синхронна система за външно оценяване на дейността на администрацията, посочи министърът.
Електронното кандидатстване по оперативни програми
Относно подаването на документите по оперативните програми онлайн, министър Дончев коментира, че в момента единствената програма, която закъснява е „Конкурентоспособност” и че се надява в следващите месеци този пропуск да бъде запълнен. Програмите, които интересуват широкия кръг потребители като „Развитие на човешки ресурси”, и „Регионално развитие” вече са включени. В момента има около 10 проекта, подадени по електронен път, и ако всеки проект тежи средно по 2 или 3 кг, разбирате горе-долу колко дръвчета са спасени, колко литра бензин са спестени, а също и колко време.
Най-ценен остава обаче натрупаният опит от това всички да работят по новата система и факта, че при електронното банкиране нещата са проследими, вижда се кога е подадено проектното предложение, кога е достигнало до нас и т.н. Надявам се това електронно подаване от следващия програмен период да се превърне в стандарт, тоест две трети от проектите да се подават по електронен път, посочи Данчев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905