EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

12 млрд. лв. нужни за водния сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 млрд. лв. нужни за водния сектор

mail13:15 | 13.04.2010прегледи 873 коментарикоментари 0


Загубите на вода във водоснабдителната мрежа на страната са средно 61,7 на сто, каза на семинара "Френският опит в публично-частното партньорство във водния сектор" председателят на Българската асоциация по водите Румен Арсов.
Около 73 на сто от мрежите са изградени от азбесто-циментови /етернитови/ тръби, а 57 на сто от водоснабдителните мрежи са въведени в експлоатация до 1970 година.
Общата дължина на водопроводните мрежи, експлоатирани от ВиК-дружествата в страната, е 73 500 километра.
Около 98,9 на сто от населението се обслужва от централизирани водоснабдителни системи, управлявани от ВиК-оператори.
Около 44 на сто от питейната вода за населението се третира в 42 пречиствателни станции за питейни води, отбеляза Арсов.

Нуждите на водния сектор в България се оценяват на не по-малко от 12 милиарда лева, каза министърът по управление на  средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на семинара "Френският опит в публично-частното партньорство във водния сектор".
Средствата са потребни, за да се направят необходимите  реконструкции в цялата ВиК-инфраструктура. Това са  пречиствателни съоръжения - за питейни и отпадни води, за нови  канализационни мрежи и тръби, с оглед да се задоволят нуждите, които имаме в момента, посочи Дончев.
В момента сключените договори по оперативната програма "Околна среда" във водния сектор са за около 1 милиард лева. Тази цифра вероятно ще бъде увеличена, но не много, коментира министърът. По думите му нуждите са няколко пъти по-големи от наличното публично финансиране.
Според Дончев България има изключително скромен опит с използването на механизмите на публично-частното партньорство и част от този опит е с негативен знак. Министърът изрази убеждението си, че при наличието на политическа воля за ползването на тези механизми и спазването на всички изисквания за равнопоставеност и прозрачност те могат да бъдат използвани. Според него това е свързано и с "ремонти" в съществуващото законодателство, включително в Закона за концесиите, където предписаните механизми са тежки и тромави.


Тагове: вода, загуби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg