EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 млн. лв. укрити от барове и дискотеки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 млн. лв. укрити от барове и дискотеки

mail15:27 | 13.08.2010прегледи 643 коментарикоментари 0


За една година загубите за бюджета от укриването на приходи от барове, дискотеки и питейни заведения са 12 милиона лева. Това сочат данни на дирекцията на НАП "Управление на риска" за 2009 г.
Според анализа на дирекцията 88 на сто от търговците не отчитат всички продажби. Възможните начини на укриване на приходи са неиздаване на касови бележки чрез фискално устройство за част от извършените продажби на хранителни стоки и манипулиране на фискалната памет на касовия апарат с цел намаляване за данъчни цели на отразените в него дневни обороти. В повечето случаи неотчитането на приходите се съпътства от неотчитане на разходите, тоест част от закупените хранителни стоки не се завеждат счетоводно.
След направени летни проверки и наблюдения през 2008 г. и 2009 г. се наблюдава значително подобрение на спазването на законодателството, посочват от дирекцията. Собствениците на питейните заведения преди проверките са поискали да им бъде
възстановен ДДС за 9 848 000 лева. След проверките доброволно те са декларирали пред НАП, че ще внесат 723 000 лева.
Забелязва се също намаление на предполагаемия дял на укриваните обороти при проверяваните. Особено значимо е това намаление при търговците, които са били обект на наблюдение и проверки и по време на двете кампании - през 2008 г. и 2009 г.При проверки в нощни клубове и дискотеки по Черноморието през миналата седмица са установени случаи, при които средните дневни обороти на заведенията преди наблюдението са многократно по-ниски от тези по време на наблюдението.
Инспекторите на НАП следят и за укриване на приходи от търговия на дребно на хранителни стоки в малки и средни търговски обекти. Анализът на този риск, направен през миналата година, сочи, че 75 на сто от търговците не отчитат всички
продажби. Загубата за бюджета от това се изчислява на 20 милиона лева. Резултатите от проверките в 32 обекта в страната, избрани на случаен принцип, потвърждават направения анализ, че в 16 на сто от обектите не се издават касови бележки, а 77 на сто от тях повишават отчитаните обороти по време на наблюдението.
През тази година на най-рисковите търговци и обекти ще се извършат нови проверки, инвентаризации и целодневни наблюдения, при които ще се следят не само оборотът, но и доставчиците. Предстоят и ревизии, добавят от агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg