EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1,2 млн. лв. за археология на Шумен – Белокопитово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,2 млн. лв. за археология на Шумен – Белокопитово

mail15:15 | 19.06.2013прегледи 633 коментарикоментари 0


1 209 466,29 лв. осигури Агенция „Пътна инфраструктура“ за археологически проучвания на участъка Шумен – Белокопитово от автомагистрала „Хемус“, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Находките, разкрити при проучването на трасето от археолозите, днес ще бъдат представени в Шумен на изложбата „Археологическите разкопки преди една магистрала АМ „Хемус“ км 342+200 до 349+350“. Тя се организира от Регионалния исторически музей в Шумен и Националния археологически институт с музей при БАН.
По трасето на новостроящата се автомагистрална отсечка са проучени 5 археологически обекта от различни периоди – селища от късната бронзова епоха, ранното средновековие и римския период, ранносредновековен и късносредновековен некропол, жилища от ранното средновековие и т. н.
При разкопките си археолозите са открили амфорен печат и керамика, изработена на грънчарско колело от късната желязна епоха – VI-I в. пр. н. е. В селище от късноримския период е намерена битова керамика, над 400 монети, битови предмети – фибули, огледала и др., които са от втората половина на IV в. и началото на V в. В ранносредновековен некропол като погребални дарове са открити глинени съдове, бронзови накити – копчета и апликации, стъклени и костни мъниста и др. Част от погребенията са били на малки деца и бебета. Разкрит е и гроб с богат и разнообразен инвентар. Сред даровете има сива кана с врязани знаци, обработен костен рог, железен нож.
В късносредновековен некропол са проучени над 720 гроба. Намереното в тях – пръстен, обици и копчета, дават основания да се счита, че те са от XV-XVI век.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg