EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 месеца за гениална идея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 месеца за гениална идея

mail16:50 | 24.02.2012прегледи 908 коментарикоментари 0


Между 9 и 12 месеца са нужни, за да получи финансиране една иновативна идея в България. А страната има нужда от работещи инструменти за иновации и конкурентоспособност, около това се обединиха браншовите организации в ИКТ сектора – ИКТ Клъстер, АСТЕЛ, БАИТ, БАСКОМ, БУА; академията в лицето на Софийски университет, Технически университет - София, Нов Български университет, институти на БАН и представители на МИЕТ, МОМН, МТСП, МТИТС в рамките на форум „Националната Екосистема за подкрепа на иновации и конкурентоспособност”. Форумът e първото подобно събитие за 2012 г., успяло да събере трите страни, с цел да се предизвика обществен дебат и да се привлече обществена подкрепа за създаването и развитието на работеща екосистема за иновации в България.
„В България в момента няма действащ закон за иновациите. Административни ограничения и неясноти спъват ефективното усвояване на средствата по ОП “Конкурентоспособност”. Например, има ограничение изключващо държавните университети от програмата за подпомагане създаването на инкубатори. България е единствената държава в ЕС без структурен фонд за научни и технологични изследвания и образование. Програмата за подпомагане на създаването на клъстери не е ефективна - процедурата е взела връх над смисъла. Изброеното по-горе е само малка част от проблемите, които бизнесът и академията срещат при опитите си да използуват националните структурни фондове, за постигане на конкурентни предимства в битката на глобалните пазари. Накратко, съществува неразбиране за значението на иновациите за националната икономика. Неразбиране има и на термина екосистема за иновации, който няма нищо общо с екологията. Всъщност тук става въпрос за взаимодействие между бизнес, академия и публична администрация. Степента на органичност в тези взаимоотношения определя ефективността на публичните разходи за иновации и конкурентоспособност”, заяви Петър Статев, председател на Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии”.

„България няма природните богатства на други държави, нито човешкия ресурс на Китай. Ако искаме да гарантираме достоен живот на българите през идните години, трябва да създадем благоприятни условия за иноваторите, които да трансформират всичко това в индустриален и/или комерсиален продукт“, добави той.
Освен работеща среда за подкрепа на иноваторите, няма и работещ механизъм за ефективно усвояване на финансирането по оперативните програми. Бюджетът по ОП „Конкурентоспособност” за развитие на иновативни дейности за плановия период 2007-2013 е 482 млн. евро.  „Към момента едва 8 млн. от тях са усвоени. Договорените средства за подкрепа на научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия пък е близка до 0%.”, сподели Георги Брашнаров – председател на УС на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании).
По този повод Марияна Велкова, изпълнителен директор на Агенцията за подпомагане на малки и средни предприятия, коментира че хората от държавната администрация са наясно, че темпът на усвояване на средствата е неприемливо нисък и че правилното програмиране на следващия финансов период е условие за значително подобрeние на реализацията на фондовете.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053