EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 грешки, които допускаме с парите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 грешки, които допускаме с парите си

mail19:17 | 24.10.2010прегледи 2143 коментарикоментари 0


Напоследък в публичното пространство все повече се говори за подобряване на финансовата култура на обществото. Факт е, че покрай безконтролното кредитиране преди избухването на кризата, много финансово непросветени хора затънаха в дългове както в България, така и по цял свят. Също така, поради непознаване на възможностите за лични инвестиции, много хора пропускат възможността да умножат парите си. В същото време обаче, дори и работещите във финансовия сектор експерти могат да допуснат сериозни грешки, когато става въпрос за личния им бюджет. Американската авторка Кимбърли Палмър публикува списък на някои от най-честите грешки, които правим с парите си, базиран на книгата й Поколението на печалбата: Наръчник по спестяване и инвестиции за млади експерти.

1. Бюджетиране само в краткосрочен план

Според изследвания, очертаването на личен бюджет на годишна, а не на месечна база е по-успешно. Това се дължи на факта, че хората се чувстват по-несигурни в сметките си за цяла година, което ги кара да заделят повече за неочаквани разходи. Например, студентите подценяват месечните си разходи с 40%, а надценяват годишните с 3%, като те могат да бъдат използвани по-ефективно, сочи последно проучване.

2. Надхвърляне на разумните разходи за жилище

Всички знаем принципа на ефективното спестяване, според който трябва да заделяме всеки един от спечелените три лева. Много хора обаче затъват в разходите си по обслужване на жилищен кредит. Обикновено финансовите консултанти съветват купувачите да инвестират около една трета от доходите си в ново жилище. Това обаче са много пари, особено имайки предвид и другите месечни разходи на нормалните семейства.

3. Пестене от инвестиции в кариерата

Инвестицията в курс за подобряване на професионалната квалификация може да ви осигури повишение, нова работа или спасение от дългосрочната безработица. Тези курсове никак не са евтини, но е добре да се търсят професионални съвети, дори и неформално, например на обяд или кафе с по-квалифицирани колеги и приятели.

4. Да попаднеш в капана на кредитните карти

Промоционалните кредитни карти, които банките раздават като награда, може и да изглеждат добре на теория, но те имат потенциала да карат потребителите да харчат повече от това, с което реално разполагат. Икономистите наричат този феномен ускоряване на покупките, защото потребителите наистина започват да си позволяват много повече неща, отколкото преди да придобият такава карта. Нещо повече, и лихвеният процент обикновено е по-висок от този на стандартните кредитни карти.

5. Отказ от преговаряне за цените

Цената на почти всяка стока подлежи на договаряне, напомнят анализатори. Повечето хора обаче избягват да се пазарят и плащат, колкото им поискат. Не забравяйте, че цените са плаващи и не се срамувайте да искате по-добри оферти, съветват консултанти.

6. Докарване на приходи само от един източник

Служителите в САЩ сменят средно 10 различни работни места преди да навършат 36. Тези промени може и да настъпват доброволно, но често причината е в уволнение или съкращение на персонал. Затова диверсификацията на доходите може да осигури повече финансова стабилност на работещите. Допълнителни доходи може да дойдат от продажби онлайн, упражняване на свободни професии, а защо не и споделяне на професионален опит на курсове за подобряване на квалификацията.

7. Твърде много или твърде малко кредити

Не всеки дълг е лош дълг. Един кредит може да позволи на човек да учи, да си купи облекло за новата работа или да си плати наема в период на финансови затруднения. Страхът от вземане на заем може да доведе до пропускане на ключови възможности, докато прекалената склонност към посягане към кредити твърде често води до банкрут.

8. Надпревара с пазара

За да сте винаги една крачка пред фондовия пазар, ще ви трябва машина на времето. Ето защо финансови експерти препоръчват регулярните малки инвестиции, независимо от поведението на пазара. В помощ на хората в такива случи могат да послужат различните инвестиционни фондове, които оперират с малки суми от личните сметки на клиентите си.

9. Фокусиране върху движението на борсовия индекс

Фокусирайки се твърде много върху скоковете и спадовете на борсовите индекси, най-вероятно ще си докарате само нежелан стрес. Когато пазарът се срине, по-добре е вместо да трепери пред движението на индексите, човек да се отдаде на хобито си, да отдели време на семейството си или просто да се разходи. Ако сте диверсифицирали инвестициите си добре, значи сте направили каквото трябва.

10. Доверието в системата за социални осигуровки

В България надали са останали финансово грамотни работещи, които вярват, че социално осигурителната система ще им гарантира достойни старини. И в САЩ обаче работещите на възраст около 30 години започват да си мислят какво ще стане през 2037 г., когато дойде време да се пенсионират. Тогава се очаква и Фондът за социално осигуряване окончателно да се изчерпа. Това означава, че младите трябва да разчитат на собствените си спестявания, ако искат да живеят добре след 67.

11. Прекалено големи харчове за подаръци

Социологически проучвания показват, че от 2001 г. насам хората отделят все по-малки суми за коледни подаръци. Това означава, че се променя и психологическата нагласа към избиране по-значими за сметка на скъпи продукти за близките. Понякога една хубава книга или билет за концерт на любим изпълнител значат повече от скъпо бижу или поредния телевизор. В помощ на потребителите напоследък се появяват и интернет страници, които дават идеи за оригинални изненади за близките.

12. Подценяване на данъчните задължения

Хората, които си изкарват допълнителни доходи отделно от основната заплата, са заплашени от плащане на сериозни суми през април, когато дойде моментът да се отчитат на данъчните. Затова е добре да проверявате редовно дали сте изплащали всичките си задължения коректно и дали пазите документите цялата си данъчна документация.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161