EUR 1.9558
USD 1.8560
CHF 1.9888
GBP 2.2781
CNY 2.2781
you tube
mobile version

113 г. жп гара Земен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

113 г. жп гара Земен

mail09:20 | 07.08.2022прегледи 1994 коментарикоментари 0


Жп гарата в Земен навършва 113 години, съобщиха от общината. Построяването й се явява преломен момент в историята на града. Държавната комисия първоначално определила с. Жабляно за гара, но местните чорбаджии не преотстъпили имоти за  строителство. Видните беловчани Симеон Арнаудов, свещеник Янаки Митов и Йордан Димитров, като научили за това, предложили на комисията жп гарата да бъде в с. Белово (предното име на Земен) и предоставили необходимата площ за строежа. Предложението било прието. Този обществен акт се оказал съдбовен за бъдещото развитие на селото и изграждането му като център на Краище.

Строителството на жп линията в участъка Земен било ръководено от италианския инженер Клинка, на чието име днес е кръстен централният площад на града. Малката Земенска котловина, прекосена от виещата се жп линия, е оживена и от първата сграда - станция Земен. Тя била открита в деня на Св. Пантелеймон - 9 август 1909 г. На многолюдното тържество дошли всички беловчани, гости от селата на Краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъствали видни държавници, културни дейци, висши военни и др. Оттогава на 9 август всяка година се провежда голям събор в Земен, наречен от местните "пантеле".

Гарата е именувана Земен, на името на Землънград, а селото запазва името си Белово до 1925 г. Успоредно на гарата, по продължение на линията, на моста и пътя, само за 5 години изникнали хубави двуетажни сгради с бакалници, гостилници, занаятчийски ателиета и складови бази. Новият квартал бил наречен "Гарата". Започнал небивал стопански напредък. Гарата се оформила като търговски център на цяло Краище.


Тагове: Земен, жп гара
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

5 118 494 души, 84.6% се определят за българи

11:05 | 11-25-22 | 835