EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

112: Нова услуга на Спешна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

112: Нова услуга на Спешна помощ

mail14:02 | 15.02.2022прегледи 690 коментарикоментари 0


Увеличение на повикванията към спешна медицинска помощ, свързани с пандемията, отбелязват от Националната система за спешни повиквания телефон 112. За изминалата 2021 година са получени общо над 3,5 млн. обаждания.

Регламентираните обаждания на спешната телефонна линия у нас за изминалата година са били над 2 млн. или около 60 процента от всички.

От дирекцията отчитат и спад на фалшивите обаждания.

Това е в резултат на все по-честото разкриване на авторите на такива обаждания. В момента Националната система телефон 112 въвежда и специална услуга за локализация за хората, които звънят на телефона. Директорът на "Телефон 112" Цветомир Цеков:

"Разширена мобилна локализация, която за телефоните с операционни системи на Google вече е факт. Услугата ще осигури автоматично и точно локализиране на гражданите, когато избират телефон 112  Искам да отбележа, че това се случва само ако гражданинът избере телефон 112. При обратно повикване такава локализация няма".

С 8% са се увеличили обажданията към спешна помощ заради пандемията, обясняват още от Националната система телефон 112. С 3% повече са и сигналите, подадени към полицията у нас./

Ключовите проекти в областта на здравеопазването, които ще бъдат в Националния пран за възстановяване и устойчивост (НПВУ), включват промяна на системата за спешна помощ 112, доставката на пет хеликоптера за бърза помощ и доставка на медицинска апаратура за болниците, за лаборатории и за извънболничните здравни заведения. Това казаха представители на Министерството на здравеопазването по време на дискусия за НПВУ.
Помощта по Плана ще се осъществи през шест проекта на здравното министерство. Целта им е повишаване на капацитета и достъпността до лечебните заведения, намаляване на смъртността и даване на възможност за създаване и привличане на кадри. Основите компоненти са модернизиране на педиатричните грижи в страната, изграждане на съвременен капацитет за лекуване на онкоболни чрез изграждане на Национален център за лъчелечение и други. Предвижда се да бъдат изградени десет високотехнологични мозъчносъдови центрове за диагностика и лечение. Идеята е тези десет центъра да покрият територията на цялата страна.
Здравното министерство предлага модернизиране на психиатричната помощ в страната. В страната има 11 държави психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 клиники и отделения за психична помощ в болниците. Общата им леглова база е около 4000 броя плюс 1000 места за дневен стационар. Основите проблеми за психиатричната помощ са старата материална база и липсата на възможност за лечение и диагностика на интегрирана база, посочиха от министерството.
Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев постави днес началото на обществени съвети за НПВУ. В рамките на няколко последователни дискусии с представители на заинтересованите страни ще бъдат обсъдени проектите, включени в Плана./БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg