EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

110 ракети Tomahawk изстреляни срещу Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

110 ракети Tomahawk изстреляни срещу Либия

mail18:35 | 19.03.2011прегледи 3395 коментарикоментари 0


21.50 часа

CNN съобщи, позовавайки се на източници от Пентагона, че са изстреляни първите американски ракети по цели в Западна Либия. Към Средиземно море освен това се предвижват американски самолетоносачи. Американските военни насочват своите атаки основно към обекти в Триполи.

На специален брифинг на Пентагона стана ясно, че САЩ са изстреляли вече 110 ракети Tomahawk по цели в Либия, като засега все още те не са включили в операцията самолети. Ракетите са изсреляни от кораби и подводници на САЩ и Великобритания.

19.55 часа

CNN съобщи, че френски самолет вече е нанесъл удар по военна цел в Либия. Но все още това не е същинската военна операция, която се очаква да се развие през следващите часове. 

18.35 часа

Военните удари срещу Либия изглежда ще започнат всеки момент, след като вече приключи спешната среща в Париж между световните лидери в изпълнение на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия. Френският президент Саркози каза, цитиран от BBC, че вратата на дипломацията ще се отвори отново, когато бъде спряна агресията.

Според източници от срещата, цитирани от телевизия Euronews, първите нападения над либийски цели могат да се очакват още в пет сутринта българско време.
Очаква се Съветът на НАТО да издаде заповед за начало на въздушна операция в следващите дни, твърди обаче АП. Служители от алианса казали, че военният щаб уточнява последните подробности на плановете за разполагане на допълнителни бомбардировачи, самолети-танкери, хеликоптери и самолети-радари в няколко бази в Южна Европа.

 Все още не е започнало нанасянето на въздушни удари по силите на Муамар Кадафи в Либия. Засега полетите на чуждестранни изтребители имат разузнавателен и предупредителен характер. Това е съобщил пред ИТАР-ТАСС високопоставен военен експерт в Брюксел. Американският президент Обама е казал на пресконференция в Бразилия, че след срещата в Париж всичко е ясно и "ще действаме бързо", предаде преди минути CNN.

Италиански самолети извършват разузнавателна мисия над Либия, съобщава телевизия „Al Arabia”, а по-рано стана ясно, че над либийската територия са прелитали и френски самолети. Най-вероятно до броени часове НАТО ще атакува правителствени войски в Либия, но все още няма официално потвърждение на това. Франция, Великобритания и Канада сигурно ще са първи, които ще започнат военната операция, съобщават световните медии. САЩ ще се включат на по-късен етап, както и арабски страни.

Великобритания предислоцира вече военна авиация към Средиземноморието, съобщи BBC, а по-рано днес правителственият комитет за извънредни ситуации „Cobra” е провел съвещание на Даунинг стрийт 10. Във военната операция се очаква да се включат бомбардировачи "Торнадо", изтребители "Юрофайтър", разузнавателни самолети "Нимрод" и самолети-танкери. Норвегия обяви, че ще се включи F-16, други F-16 вече са отлетели от Дания към Сицилия. Германия няма да участва, предаде агенция Reuters.
Пазарите в петък
На валутните пазари йената и доларът продължиха да са под натиск. Японските пари поевтиняват след интервенцията на централните банки на страните от Г-7.
Доларът поскъпва с 2.62%, до 81.07 йени, но доларовият индекс на Nasdaq се понижи с 0.305%, до 75.795.
Цената на априлските фючърси на американския лек суров петрол намаля с 0.10%, до 101.32 долара за барел, след като режимът на Кадафи обяви, че прекратява атаките си срещу бунтовниците в Либия, а ООН одобри зона свободна от полети и евентуална военна намеса на международните сили в конфликта.
Цените на петрола се понижиха с около 3 долара в Лондон и в Ню Йорк след обявеното от либийското правителство прекратяване на всички военни операции в Либия.
Това бе валидно за петък привечер,18 март.
Как ще реагират пазарите в първите часове от понеделник е трудно да се каже, тъй като двете най-важни събития на практика са трудно прогнозируеми – военната операция в Либия и ядрената драма в Япония.
Едно е сигурно пазарите ще бъдат изключително нервни в очакване на трудни събития през цялата идваща седмица и не са изключени резки скокове на цената на петрола в двете посоки, както и амплитуди на валутните пазари.


 


Тагове: Либия, удари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048