EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.10 лв изкупна цена на млякото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.10 лв изкупна цена на млякото

mail15:15 | 09.02.2023прегледи 689 коментарикоментари 0


Картел от страна на млекопреработвателните фирми, неконтролиран внос и липса на достатъчно субсидии са причината за ниските изкупни цени на млякото. Това заявиха пред журналисти в Сливен говедовъди, отглеждащи крави за мляко, които се срещнаха с областния управител Минчо Афузов, за да обсъдят проблемите в сектора. Те очакват от него да информира за ситуацията държавните органи, които да осъществят контрол върху вноса на млека, използването на сухи млека и растителни мазнини в сиренето, както и ценообразуването.

"Всеки месец изкупната цена на млякото пада главоломно, като в момента литърът се изкупува на 1,10 лв., а в магазините цените постоянно растат". Това заяви Стефан Малев, който отглежда 1100 животни в село Самуилово.

Фермерите изтъкнаха, че през последните две години срещат трудности, сред които високи цени на фуражите и горивата, липса на работна ръка, неравностойни субсидии в сравнение с други европейски държави и ниски изкупни цени на млякото.

Те предупредиха, че ги очакват фалити и затваряне на ферми. Стопаните настояват за диалог с управляващите и за въвеждане на минимална защитена изкупна цена на млякото от порядъка на 1,30 лв.

Според информация, предоставена от говедовъдите, Сливенска област е на второ място в страната по брой на крави за мляко - 15 000. В областта се отглеждат и едни от най-високопродуктивните стада в страната - производство на 10 000 литра мляко от крава е постигнато във ферми в Кортен, Трапоклово и др. Те посочиха, че двете най-големи млекопреработвателни предприятия са в Сливен.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg