EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 учения за ВМС през 2019 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 учения за ВМС през 2019 г.

mail17:10 | 10.01.2019прегледи 839 коментарикоментари 0


През тази година е планирано българските Военноморски сили да се включат в 11 международни учения, съобщи във Варна техният командир контраадмирал Митко Петев. По думите му флотът ще участва три пъти със свои кораби и в силите с най-висока готовност на НАТО. Петев уточни, че през настоящата година домакин на българското учение "Бриз", което се утвърди като едно от основните в Черноморския регион, ще бъде Варна.
В ход е процедурата за построяването на два многоцелеви патрулни кораба за флота и през февруари се очаква да бъдат подадени офертите на фирмите, допълни Петев. Той уточни, че успоредно с този проект щабът на флота ще продължи работата по още три, свързани с ЕС и НАТО. По думите му предстои синхронизиране на изискванията по модулния подвижен комплекс за ВМС с партньорите по проекта от Гърция и Франция. Продължава работата и по проекта за морска осведоменост, където водещ партньор е Гърция. Според Петев българският координационен елемент ще бъде в Пункта за базиране - Варна, като се очаква през 2019 г. той да достигне първоначална оперативна способност.
Командирът на флота коментира предстоящите през годината задачи след тържественото откриване на новата учебна година във формированията на ВМС. След церемонията в Пункта за базиране - Варна, бяха направени показни занятия по унищожаване на невзривени боеприпаси, прехвърляне на леки товари между кораби, водолазни спускания, борба с възникнал пожар на кораб и евакуация на хора с използване на вертолет "Пантер".
Митко Петев посочи още, че през настоящата година флотът ще чества няколко юбилея - 140 години от основаването на ВМС, 135 години от създаване щаба на флота и 60-годишнината на 63-а вертолетна база.


Тагове: ВМС, учения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg