EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11% спад на свръхбогатите в Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11% спад на свръхбогатите в Азия

mail15:45 | 12.09.2023прегледи 471 коментарикоментари 0


Числеността на най-богатото население в Азия е намаляла с около 10,9 на сто миналата година, отбелязвайки най-големия подобен спад в света. Това се посочва в доклад на аналитичната фирма "Алтрата" (Altrata), цитиран от Си Ен Би Си.

Свръхбогатото население на Азия се е понижило с 11 на сто през 2022 г. на годишна база, с повече, отколкото в който и да е друг регион по света, до 108 370 души, според доклада. Този спад се приписва на прекратяването на стриктните антипандемични изисквания, войната в Украйна, както и нарушенията в регионалните вериги за доставки.

Високотехнологични пазари като Южна Корея и Тайван са понесли цената на влошаването на износа и на потреблението в резултат от войната.

Според проучването най-богатите хора са тези, чието нетно състояние е над 30 милиона долара.

Комбинираното нетно богатство на най-богатото население в Азия е било на стойност 12,13 трилиона долара през миналата година спрямо 11,73 трилиона долара през 2021 г., сочат още данните. 

Европа се нарежда на второ място по спад на богатството със 7,1 на сто до 100 850 свръхбогаташи, за което най-съществено влияние е оказало инвазията в Украйна, според доклада на "Алтрата".

Инфлационните сътресения от прекратяването на доставките на енергоресурси от Русия, от които Европа бе крайно зависима, са увеличили рисковете и нарушенията по веригите за доставки, което е довело до понижение на броя на свръхбогатите на Стария континент. 

Северна Америка, пазарът с най-много свръхбогаташи в света с общо състояние от 16,47 трилиона долара, е отчела спад с 4 на до 142 990 души, според доклада.

Спадът се дължи в най-голяма степен на агресивното повишение на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, се посочва в заключенията в доклада. УФР започна цикъла на покачване на лихвите през март 2022 година, тъй като инфлацията скочи до най-високото си равнище от 40 години. 

Близкият изток, Латинска Америка и Карибският регион са отчели най-голям растеж при броя на хората с най-високи доходи.  Близкият изток е регистрирал скок с 15,7 на сто при най-богатото си население, което се дължи в особено голяма степен на повишението на цените на суровините, а Латинска Америка и Карибският регион са отчели растеж с 17,5 на сто. 

Извън 10-те страни с най-много свръхбогаташи, включени в доклада, само Индия е регистрирала растеж на хората с най-високи доходи. 

Индия е била сред икономиките с най-бърз растеж на броя на свръхзаможните си граждани през 2022 година, регистрирайки ръст от 3 на сто, подчертава "Алтрата".

Индийската икономика е нараснала със 7,8 на сто през тримесечието, приключило в края на юни, бележейки най-бързия си годишен темп на растеж от началото на годината.

В глобален план е имало спад с над 5,4 на сто сред най-богатото население в света, което е първи подобен годишен спад от над 4 години.

Въпреки неотдавнашната колебливост в данните, "Алтрата" очаква увеличение на свръхбогаташите през идните пет години, от 395 070 до 528 100 души, позовавайки се на значителен растеж на броя им в Азия. Очаква се Латинска Америка също да запази позицията си като водещ район на "супер богати" хора по света. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158