EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 май: България се свързва с EU борси за ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 май: България се свързва с EU борси за ток

mail14:05 | 26.02.2021прегледи 156 коментарикоментари 0


След изпълнението на проекта за обединение през границите на Италия -Italian Borders Working Table (IBWT) с Мултирегионалното обединение Multi Regional Coupling (MRC) през февруари 2015 г., започна работата по свързването на България към единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“.

„Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината с връзката на 4MMC границите(Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC чрез проекта за междинно свързване Interim Coupling и непосредствено след това, чрез свързването на България през общата ни граница с Румъния.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

Обединението на пазара между България и Гърция стартира като част от проекта IBWT с официалното решение от 1 март 2020 г. Всички участващи страни спазиха взаимно договорения план и завършиха успешно цялата подготовка за тестване, което ще се проведе между 16 март и 30 април. Фазата на тестване ще включва и българските участници на пазар „Ден напред“ в края на април, за които ще има допълнителна комуникация.

БНЕБ и Електроенергийният системен оператор (EСO) вече работят, макар и в изолиран режим, но в пълно съответствие с MRC процедурите и с използване на активите за ценово свързване на региони Pri ce Coupling of Regions(PCR) от януари 2016г. За БНЕБ, ЕСО, местните производители, потребители и търговци, този проект представлява първата възможност за присъединяване към единния пазар на ЕС в рамките на „Ден напред“ и начин да се възползват от предимствата, които интеграцията на пазарите на електроенергия в ЕС цели и предлага като модел.

В този контекст очакваното разширяване на единния европейски пазар „Ден напред“ е насрочено за 11 май 2021 г. (с първи ден на доставка 12 май) при положително потвърждение след приключване на всички тестове и съответните одобрения от българския и гръцкия регулатори.

Допълнителна информация

От самото начало на реална борсова търговия в България през 2016 г., БНЕБ е пълноправен член на обединението на всички европейски борси-MRC (Multi Regional Coupling), със сегашно име SDAC (Single Day Ahead Coupling), както и на SIDC (Single Intraday Coupling). Важни участници в тези организации са и преносните оператори. ЕСО също е сред членовете.

Участието в тези обединения дава възможност от една страна борсовите оператори да обединяват офертите, които електронните системи за търговия регистрират, а от друга, преносните оператори да предоставят данни за наличните нива на транс граничните права за пренос, или така наречените капацитети. В момента клиринговите цени и клиринговите обеми на БНЕБ се изчисляват заедно с останалите борси в Европа, но без да са осигурени въпросните данни за капацитетите.

 Пазарното обединение предоставя автоматичен достъп на българските участници до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. А конкретната възможност за този достъп се определя от нивата на капацитетите, т.е. колко енергия може да премине физически от една национална система в друга.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg