EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

11 камари предлагат икономически мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 камари предлагат икономически мерки

mail19:25 | 07.04.2020прегледи 9731 коментарикоментари 0


Единадесет от двустранните търговски камари в България изпратиха съвместна позиция до Правителството на Република България по повод на кризата от епидемията от COVID-19. Те изказват своята подкрепа за прилаганите здравни мерки през последните седмици. Камарите одобряват и част от оповестените икономически мерки от държавата, като ги възприемат като първата от серия мерки за справяне със ситуацията. Въз основата на обратна връзка от членовете си, бизнес-асоциациите предлагат допълнителни предложения за по-бързото адаптиране на компаниите към ситуацията през следващите три месеца.

Съвместното писмо е адресирано до Бойко Борисов, министър-председател, Томислав Дончев, заместник министър-председател, Мариана Николова, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, Емил Караниколов, министър на икономиката. Копие от писмото е адресирано и до Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари.

«Общият ни стремеж е заедно с Вас да обсъждаме и прилагаме възприети мерки за успешното ни справяне със сложната ситуация, породена от пандемията. Нашите членове имат знания, умения и ресурс, които може да бъде полезен в търсенето и прилагането на решенията за преодоляване на кризата.» - посочват в писмото до правителството двустранните камари.

„Смятаме, че целият български бизнес (не само нашите членове) понася несгодите на извънредното положение, прилага здравните мерки, търси начини да оптимизира и запази бизнеса си. През последните седмици той помага активно на своите клиенти, в т.ч. държавни и общински институции, да се нагодят към ситуацията. Нещо повече, той инициира и се включва в мащабни благотворителни кампании, подкрепящи общите усилия за борба с коронавируса.“ – аргументират се бизнес-асоциациите.

Предложените допълнителни мерки (резюме):

  • Създаване на Консултативен съвет към Правителството и с участието на двустранните търговски и индустриални камари.
  • Механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.
  • Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви.
  • Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.
  • Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.
  •  Електронен обмен на документи с държавни институции.
  • За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на ГТП на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидносттта на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.
  • Средства от европейските фондове насочени за развитие на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.
  • Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.
  • Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната  система. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването.
  • Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.
  • В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072