EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 договора за новаторски проекти за 5,8 млн. лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 договора за новаторски проекти за 5,8 млн. лева

mail18:06 | 03.11.2023прегледи 524 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева сключи нови 11 договора с одобрени оперативни групи за реализация на новаторски проекти на стойност 5,8 млн. лева по подмярка 16.1 "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ" от мярка 16 "Сътрудничество" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това са първите договори, които Министерство на земеделието и храните (МЗХ) сключва електронно по мерките от програмата, съобщиха от ведомството.

Договорираните проекти предвиждат сътрудничество между 70 земеделски стопани и екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти. Това са Университетът по хранителни технологии - Пловдив, Тракийският университет - Стара Загора, Научният център по животновъдство и земеделие - Смолян, Институтът по земеделие - Кюстендил, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" - София, Институтът по криобиология и хранителни технологии и Институтът по роботика към БАН. Участие в реализацията на проектните предложения ще имат и представители на 5 юридически лица с нестопанска цел в сферата на селското стопанство, 2 преработвателни предприятия и 5 консултантски организации.

Одобрените проектни предложения с потенциал за иновации са за:

  • Създаване на модел на малка семейна ферма, осигуряваща доход за хора в планински райони, който ще се реализира в Родопите.
  • Изследване на количеството парникови газове, които се отделят в животновъдните ферми при използване на различни типове фуражи с цел намаляване на вредните емисии.
  • Създаване на мобилно приложение за популяризиране на местна животновъдна дейност и предлаганите продукти от нея в селските райони сред крайните потребители.
  • Изпитване на нови сортове овощни култури в отговор на негативно променящите се климатични условия.
  • Разработване на система за дистанционно наблюдение и направляване на животни при паша.
  • Прилагане на нова технология за прецизно овощарство, свързана с точно определяне на моментите за прилагане на мерки за растителна защита, като по този начин се редуцира употребата на инсектициди и фунгициди.
  • Използване на пробиотици в овцевъдството като алтернатива на антимикробни вещества за ограничаване на кръстосаната резистентност.
  • Разработване на имунопрофилактична програма за кози, отглеждани при различни технологии (интензивно, екстензивно).
  • Внедряване на нова икономически, социално и екологично ефективна технология за оранжерийно зеленчукопроизводство, базирана на биологични и нехимични методи и средства за контрол на доматения миниращ молец и други.

С предложеното изменение в Стратегическия план 2023-2027 г. е предвидена възможност за заделяне на допълнителни средства, въз основа на които сключените договори да се изпълнят в срок до първата половина на 2026 г., както е предвидено в одобрените проектни предложения.

В кратки срокове предстои МЗХ и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) да организират и встъпително обучение за одобрените бенефициенти. Целта е успешно изпълнение на проектите с потенциал за иновации. 

От аграрното министерство припомнят, че до момента по подмярка 16.1 "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ" са сключени общо 31 договора на стойност над 17 млн. лева. От тях 20 договора са от първия прием по подмярката.

По време на откриването на 7-ото издание на конференцията "Зърнена академия '23", на тема "Зърнените пазари през 2023 г. и отвъд - в непознати води. Проклятието на изчезващите маржове", която се проведе във Варна миналата седмица, заместник-министър Георгиева съобщи, че увеличават бюджета по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР 2014- 2020, прием 2021 г. "Агросекторът и фермерите очакваха тази новина, за да могат да бъдат финансирани всички проекти с 35 точки включително", посочи тя.

Георгиева информира още, че в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 има близо милиард евро публични средства за инвестиции в отрасъла и преработвателния сектор, с потенциал да се привлекат още толкова частни инвестиции. Тя допълни, че това е съществено важно в непредсказуема среда, множество предизвикателства и нови регулации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg