EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10,8 млн. румънци не плащат здравни осигуровки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10,8 млн. румънци не плащат здравни осигуровки

mail10:20 | 27.08.2010прегледи 973 коментарикоментари 0


С изтичането на крайния срок за плащане на осигуровките за безработица и пенсии на лицата с доходи от авторски права, и с внесените това лято промени в данъчния закон, които целят разширяване на данъчната основа и намаляване на данъчните измами, в Румъния настъпи хаос по гишетата и масово недоволство сред определени кръгове. Вестниците вчера и днес пишат за огромни опашки пред съответните служби и за формуляри, които "подлагат на сериозно изпитание както нервите, така и познанията по икономика" на хората със свободни професии.
Лицата, които не са доволни от новия начин на облагане на авторските права, са тези, които използваха неправомерно тези права. Правителството не е направило нищо друго, освен да се погрижи за спазването на закона, коментира снощи премиерът Емил Бок, цитиран от агенция Медиафакс.
Нормално е онези, които досега не са плащали тези неща, а сега са принудени да плащат, да са недоволни, заяви Бок и допълни, че мнозина са се възползвали неправомерно от закона за авторски права, включително шофьори, механици и пр. Премиерът изтъкна, че 10,8 милиона румънци не плащат здравни осигуровки.
Министърът на финансите Себастиян Владеску пък обърна внимание на една от журналистките, акредитирана към Министерски съвет, че "трябва да се види" дали правилно получава приходи от авторски права, съобщава още Медиафакс. Владеску се намеси, когато след среща на премиера с представители на Съюза на творците, журналистката поиска от председателката на пенсионната каса Дойна Пъркалабу да даде разяснения за начина на деклариране на приходите от авторски права.
След разговорите с представителите на Съюза на творците финансовият министър изрази съмнение, че в Румъния има 500 000 творци, които са задължени да внесат данъчни декларации по новите правила. Той бе подкрепен от председателката на пенсионната каса, която каза, че до момента има 200 000 подобни декларации.
По повод опашките пред гишетата финансовият министър каза, че проблемите ще бъдат решени скоро, а министърът на труда допълни, че от 25 септември декларациите ще могат да се подават и чрез Интернет. Във връзка със струпването на много хора пред гишетата, министърът на труда обяви, че декларациите ще се приемат до края на седмицата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg