EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

105 млн. лв. от ДДС са възстановени за по- кратък период

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

105 млн. лв. от ДДС са възстановени за по- кратък период

mail17:34 | 12.08.2009прегледи 514 коментарикоментари 0


Сумата на "задържания" от Националната агенция за приходите ДДС за възстановяване е намаляла с повече от 105 млн. лв. само за месец,  съобщиха от НАП за БТА.
Според данни на приходната администрация общата сума на данъка върху добавената стойност в процедури по възстановяване с ревизия към края на февруари 2009 г. е била 562 млн. лева. В края на юли стойността е 335 млн. лв. - със 105 млн. лв. по-малко спрямо юни. С последното намаляване на салдото на т. нар задържан ДДС сумата вече е в типичните средномесечни граници на ДДС, за връщането на който задължително се извършват данъчни ревизии, посочват от агенцията.
Резултатът е постигнат заради разпореждане на ръководството на НАП до всички териториални дирекции да започнат да използват възможността за частично възстановяване на ДДС при все още неприключила ревизия, отбелязват от НАП. На служителите на агенцията е било възложено да следят стриктно сроковете, за да
не се стига до възлагане на ревизия в края на 30-дневния срок за възстановяване. Разпоредено е да се преустанови практиката ревизиите да продължават до максимално предвидения тримесечен срок, особено когато няма необходимост за това.
Сред възможните решения за ускоряването на процедурите по възстановяване на ДДС е разширяването на кръга от средни данъкоплатци, сред които да попаднат повече коректни към бюджета фирми с възможност за по-бързо възстановяване на ДДС, посочват от агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg