EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1000 лв. необлагаем доход, предлага президентът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1000 лв. необлагаем доход, предлага президентът

mail18:45 | 14.09.2009прегледи 929 коментарикоментари 0


Експерти от Икономическия институт на БАН /Митко Димитров и  Гарабед Минасян/ както и банкерът Стоян Александров в свой анализ, станал известен днес, предлагат нови идеи в данъчната сфера. Анализът по думите на самия Александров е поръчан от президента Първанов преди известно време, когато още не се е знаело какъв ще е изходът от изборите, но държавния глава се  е подготвял за служебно или експертно правителство, отбеляза Александров пред БНР.
В разработката на икономистите се предлага премахване на плоският данък за облагане на доходите на физическите лица, като се въведе диференцирана ставка на ДДС.
Предлага се още да отпадне горната граница за осигурителните доходи и да се върне данъкът върху наследството за големи имоти, като се възстанови данък наследство от 25% за имоти на стойност над 1 млн. лв.
Според експертите доход от 1000 лв. месечно трябва да остане необлагаем, този между 1000 - 3000 лв. с данък от 10% ДОД, а над 3000 лева – облагане с 20% данък.
Предлага се още намаляване на ДДС за продуктите от първа необходимост, а лекарствата  да бъдат освободени от данък въобще.
Експертите искат премахване на тавана за плащане на осигурителни и здравни вноски и запазване на сегашния им размер.
Предложенията предизвикаха коментара на финансовия министър Симеон Дянков, който определи идеята за премахване на плоския данък като “малоумна“. „Най-опасното и непродуктивно нещо е по време на криза да се променя радикално данъчната политика. Такава идея ще ни обрече на още година или две на отрицателен растеж”, коментира финансистът и допълни, че плоският данък работи в страната толкова добре колкото валутният борд.
Дянков каза още, че "за радост тези неща няма да намерят реализация" и заяви, че "се надява частта за данъчните реформи да не е писана от икономисти", понеже това щяло да обясни некомпетентността й.
Пред БНР Стоян Александров отбеляза, че категорично не е съгласен с идеята за премахване на плоския данък, като обясни, че всеки от авторите е писал отделна част от доклада и самият той няма отношение към данъчната част.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg