EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

100 хил.лв. гаранция за Д. Ганчев, освободен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 хил.лв. гаранция за Д. Ганчев, освободен

mail16:51 | 20.07.2012прегледи 966 коментарикоментари 0


Специализираният съд промени мярката за неотклонение на сина на Гриша Ганчев и изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД Данаил Ганчев от задържане под стража в парична гаранция в размер на 100 хиляди лева.
Съдът промени и мярката на другия изпълнителен директор на дружеството Милко Димитров също в парична гаранция в размер на 100 хиляди лева. Ивайло Талев, който прекара в ареста последните два месеца заедно с Димитров и Ганчев, също излиза на свобода, но срещу парична гаранция от 15 хиляди лева. Камелия Мирчева, която е член на Надзорния съвет на "Литекс комерс" и която до този момент беше под домашен арест, излиза на свобода срещу 5 хиляди лева.
За Мирчева съдът отчете здравословното й състояние и семейното й положение и прие, че въпреки че е налице обосновано предположение тя да е съпричастна към инкриминираното престъпление, няма данни, че може да извърши друго престъпление при по-лека мярка.
Съдът смята, че няма доказателства и Димитров, и Ганчев да представляват реална опасност за обществото и е убеден, че нито те, нито Ивайло Талев могат да се укрият от правосъдието. Специализираният съд прие, че продължава да е на лице обосновано предположение четиримата да са извършили данъчните престъпление в особено големи размери, за които са обвинени, участвайки в организирана престъпна група.
БГНЕС припомня, че на 29 май Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на Гриша Ганчев. Двете обвинения са за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.
Спрямо Ганчев бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 500 000 лева. Мярката бе съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му бе забрана да напуска страната.
Спецакция "Захар" се проведе на 10 май, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях - Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".
Бизнесменът Гриша Ганчев бе на делото на по-долната инстанция, но единственият коментар, който направи тогава бе: "Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат". "Над 10 фирми са участвали в схемата за укриване на ДДС, за която са обвинени задържаните в акция "Захар", заяви прокурор Андрей Андреев от специализираната прокуратура. "Става дума за верига от фирми, чиято крайна цел е била укриване на ДДС. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888