EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

100 хил. лв. за Западните Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 хил. лв. за Западните Балкани

mail12:02 | 11.12.2020прегледи 612 коментарикоментари 0


България ще предостави 100 000 лева за страните от Западните Балкани чрез Европейския фонд за демокрация. Това реши правителството на заседание. Финансирането ще бъде осигурено от средствата по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

Предоставянето на тези средства за страните от Западните Балкани ще бъде принос за утвърждаването на европейските ценности в съседните на ЕС държави и на водещата роля на България за приобщаване на страните от Западните Балкани към ЕС.

Европейският фонд за демокрация (ЕФД) е доверителен фонд на ЕС за реализиране на европейските политики в рамките на Европейската политика за съседство и политиката в областта на помощта за развитие. България е сред страните-основателки и участва активно във формирането на политиката и вземането на решения на Фонда.

България помага на страни от Западните Балкани и Източното партньорство с проекти за 2 560 812 лева

Министерският съвет отпуска 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Проектите са насочени към подкрепа за осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги и подпомагане на социално-икономическото развитие на страните партньори, осигуряване на приобщаващо и качествено образование, защита и гарантиране правата на човека със специално внимание към жените, децата, хората с увреждания, изграждане на административен капацитет и обществена ангажираност за укрепване върховенството на закона и осъществяване на демократични реформи.

Сред предложените проекти са реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония, основен ремонт и подобряване на материалната база на училището в с. Орихивка, в което се обучават ученици от български произход в Болградски район в Украйна, за създаване на мултимедийна конферентна зала в Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

В Албания ще бъде финансиран нов участък от асфалтовия път между село Върник и град Билищ, чието изграждане започна през 2018 г., отново с подкрепата на България. 

В Сърбия финансовата подкрепа е за проект на Омбудсмана с цел повишаване на разбирането и познанията на децата за техните права в основните и средните училища, както и за проект за ранното откриване на нарушения на щитовидната жлеза при жителите в селските райони на югоизточната част на страната.

В Босна и Херцеговина ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, в Косово - за подобряване условията на образованието, в Черна гора - за подкрепа на здравния сектор в страната. Проектите в Република Армения и Грузия са насочени към развитие на образованието и гражданското общество.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876