EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

100 хил. български шофьори заплашени от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 хил. български шофьори заплашени от ЕС

mail09:35 | 23.03.2018прегледи 4952 коментарикоментари 0


Директива на ЕК, която предстои да се приеме, ще остави без работа над 100 000 български шофьори. Това алармира Инициативен комитет от превозвачи. „Приеме ли се новата регулация, фалираме, а хиляди шофьори остават без работа", заяви Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Той и колегите му от цялата страна са силно притеснени.

70 000 са българските камиони, които возят стоки в Европа, а 17 % от брутния вътрешен продукт на страната се формира именно от транспортния бранш у нас, посочва Ангелов. По думите му големите страни в Европа се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони вземат дял от пазара им.

Най-много за приемане на новата регулация настояват Германия и Франция.

Промяната предвижда на всеки три седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас. На практика камионите спират да работят, а превозвачите не могат да изпълняват сключените договори за превоз на стоки.

„Искат да ни изхвърлят от пазара, защото ни натоварват с допълнителни разходи, за да не сме конкуренти", притеснени са български превозвачи.

Те настояват българското правителство да се възползва от европредседателството и да постави остро въпроса. Превозвачите обмислят и мащабни протести.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg