EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 хил. български пъстърви – балканки в реките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 хил. български пъстърви – балканки в реките

mail15:30 | 16.03.2015прегледи 907 коментарикоментари 0


За трета поредна година Лидл България и Риболовен клуб Балканка реализират кампанията за запазване на биологичното разнообразие в българските реки „Дай шанс на Балканката”. „Тази година, за разлика от предишните, искаме да насърчим хората да се научат да отглеждат и да се грижат за балканките. Приложението дава възможност на виртуалните рибари да се грижат за пъстървите в условия много близки до тези в реалните развъдници, да научават полезна информация и интересни факти за вида, условията му на живот и речното биоразнообразие. Целта на приложението е потребителите сами да зарибяват балканките и да ги пускат извън виртуалния вир.“, разказаха от търговската верига.
Тази година основната цел е зарибяването на българските реки със 100 000 рибки. Специална игра във Facebook ще бъде активна до 5 април, или до достигането на заветната цел от 100 000 виртуално зарибени балкански пъстърви. Тримата рибари, които са отгледали най-много пъстърви в социалната мрежа и трима от всички участници, ще получат и специални насърчителни награди.
През изминалите две години, интересът към инициативата постоянно нараства. През 2013 г. благодарение на потребителите в социалните мрежи в родните планински реки заплуваха 40 000 живи балкански пъстърви, а през 2014 г. водоемите бяха зарибени с още 70 000.
„У нас зарибяване, каквото реализирахме през пролетта на 2014 г. с Лидл, се случи за първи път. Обнадеждени сме, че с помощта на хората, през 2015 г. ще подобрим този положителен рекорд. Надяваме се, че с новия подход на играта, ще подтикнем всички да се замислят и за опазването на реките и рибите като цяло”, обясни Марин Тодоров, член на УС на Риболовен клуб Балканка.
Проявата на активна загриженост към биологичното разнообразие в родните реки и конкретно към спасяването на застрашената балканска пъстърва, дава надежда на организаторите, че тази година благодарение на виртуалните рибари, в реките ни ще заплуват още 100 000 млади балканки.
Балканската пъстърва е силно застрашен вид в нашите планински реки. През последните години в България се срещат все по-често видове пъстърва, които не са типични за нашите водоеми. Това са сивена и така наречената американка или дъгова пъстърва.
„Причината да ги има по нашите реки е, че балканката няма стопанско значение. Тя не наддава така както американката, неустойчива е на замърсени и бедни на кислород води , и не се предпочита за отглеждане в рибовъдните стопанства. Както при всички свободно отглеждани животни, обаче, значението за биоразнообразието и вкусовите характеристики на дивата балканка са абсолютно несравними с тези на дъговата пъстърва, която се отглежда най-масово у нас.”, обясняват от Риболовен клуб Балканка.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg