EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

100-те национални кръчми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100-те национални кръчми

mail17:45 | 17.08.2012прегледи 2266 коментарикоментари 0


Венета Николова, БНР
Разнообразие от баници, приготвени по различни рецепти, ефирни суфлета с тиквички или карфиол, пълнено с ориз и дъхави треви младо прасенце, чорба от охлюви с коприва, топящи се в устата наденички от… магарешко месо и други понякога странни, но в повечето случаи неустоимо вкусни специалитети се предлагат навред из ресторанти и механи у нас. Въпросът е как да се ориентираме къде и какво да хапнем на добри цени всеки път, когато се отбием в някое непознато планинско градче или крайбрежен курорт?

Отговорът е прост – като се снабдим със специалната книжка за печати от 100-те национални кръчми, в която са включени адресите на най-добрите ресторанти в България. Така всеки любител на добрата кухня ще има възможност да се увери на място в майсторството на местните cordons bleus (изкусни готвачи) и да зарадва небцето си с незабравими вкусови усещания и аромати. Съберем ли 100-те печата в книжката, получаваме право да участваме в томбола за ваучери, с които ще похапваме безплатно във всяка от 100-те кръчми! Идеята е на група заклети гурмета, обединени в т.нар. Сдружение за необикновен туризъм. Ентусиастите от години обикалят страната в търсене на автентични гозби, добро обслужване и приятна атмосфера. В сайта на сдружението вече има качени адресите на повечето от номинираните заведения. Оттам ни уверяват, че до месец книжките за 100-те национални кръчми вече ще могат да се закупуват от въпросните заведения.

Опитваме се да представим като туристически дестинации места, които досега не са били разглеждани като такива. Това са местата за хранене и забавления – казва Димитър Бурнотев, основател на Сдружението за необикновен туризъм. – А е всеизвестно, че така или иначе, тези места съпътстват абсолютно всеки друг вид туризъм. Защото, където и да отидем, каквото и да видим, все пак трябва накрая да седнем и да се нахраним. А в местата за хранене откриваме не по-малко интересни неща!

Кухнята е и култура. Тя разкрива бита, традициите и вкусовете на дадена общност, умението й да осъвременява предавани с поколения кулинарни рецепти, да ги нагажда към изискванията на съвременния потребител. Затова от Сдружението за необикновен туризъм ни препоръчват когато посещаваме дадено място, непременно да се отбием в местна кръчма или ресторант. Само така ще опознаем най-добре въпросния край, неговата кулинария, вкусове и аромати. Тенденцията напоследък е в предлагането на добра кухня на добри цени с идеята да се привлече и задържи клиента в условия на криза. А конкуренцията между отделните ресторанти се отразява добре върху тяхното меню и качество на обслужване. Затова критериите за подбор на 100-те национални кръчми са свързани с наличието не само на добра кухня, но и на нещо неповторимо като автентична атмосфера, симпатичен персонал, необичайно местонахождение, или просто най-доброто място за хапване в даден град – уверяват ни от сдружението. Освен това, цените в заведението трябва да са сравнително ниски.

Имаме заведения, които сме включили само заради прекрасната гледка или географското разположение, критериите ни са най-различни – обяснява разпалено Димитър Бурнотев. – Например в книжката сме посочили заведение на най-големия ни незастроен плаж с огромна пясъчна ивица на езерото Дуранкулак – това е последният див плаж на България. Има много интересни подобни местенца у нас. Като, да кажем, най-високия ресторант, който се намира на кулата на връх Снежанка в курорта Пампорово. Гледката е умопомрачителна! Включили сме и много кръчми в Търново. Старопрестолният град се оказа лидер в това отношение – явно там хората знаят как да развиват туризъм! Постарали сме се да представим и чуждите кухни, които са широко застъпени в българските ресторанти. Имаме например турски ресторант в пазарджишкото село Гелеменово. Препоръчваме и чудесни мексикански ресторанти и пр.

След набралото широка популярност движение за опознаване на 100-те национални туристически обекта, след лансирането на инициативата по покоряване на 100-те национални природни феномена, сега на дневен ред са 100-те национални кръчми! Интересът към инициативата е огромен, уверяват ни от Сдружението за необикновен туризъм. Българинът обича да пътува, но и да похапва вкусно, евтино и обилно в приятна компания и автентична атмосфера. Същото важи и за чуждестранния пътешественик, който високо оценява добрата кухня и обслужването в родните ресторанти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg