EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 млн. лв. задължения към „Булгаргаз”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млн. лв. задължения към „Булгаргаз”

mail12:40 | 27.09.2011прегледи 438 коментарикоментари 0


Не съм оптимист, че ще има задържане или намаляване на цените на природния газ от 1 януари 2012 г. При положение, че сега бъде утвърдена цена, каквато е в доклада на ДКЕВР, аз не съм оптимист за това, което ние ще поискаме на 1 януари. Това каза пред журналисти Димитър Гогов – изпълнителен директор на „Булгаргаз”, предаде репортер на Агенция Фокус”. Предварителните разчети на „Булгаргаз” ще са ясни най-рано през ноември. Над 100 млн. лв. са текущите задължения на топлофикационните дружества към „Булгаргаз”, като от тях 70 млн. лв. са задълженията на „Топлофикация София”, посочи Гогов. „Топлофикация Шумен” дължи 18 млн. лв. на „Булгаргаз” и при средно годишна консумация от 3 млн. лв. Шест години дружеството не е плащало потребения природен газ.
„За „Топлофикация Шумен” сме в процес на подготовка на документацията за търсене на правата си по съдебен път. Ще си предявим претенциите за изпълнителен лист, така както е предвидено в законодателството”, заяви Гогов.
Относно намаляването на количествата доставен природен газ, предвидено в доклада на ДКЕВР, Гогов каза: „Булгаргаз” ще трябва да се съобрази с това, което Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди. Доволни или недоволни това е обективната предпоставка за „Булгаргаз” и ние трябва да работим по този начин поне докато ситуацията не се промени откъм възможности за алтернативни доставки на природен газ, каза Гогов. Той заяви, че няма да бъде допуснато да има санкции от страна на доставчиците на „Булгаргаз”. „Ние ще изпълним ангажиментите си към потребителите си, дори и това да не е в определените от ДКЕВР количества”, заяви Гогов.
На въпрос – има ли опасност „Булгаргаз” да не може да купува гориво, Гогов отговори: „Влизаме в отоплителен сезон, особено месеците ноември и декември, когато потреблението ще се увеличи, благодарение на работата на топлофикационните дружества, ако събираемостта е ниска, ще изпитаме затруднения”. Възможността за привличане на външен капитал с цел покриване на дефицита в паричния поток на „Булгаргаз” се обсъжда, предстои да бъде взето оперативно решение, посочи Гогов.
Сравнено с деветмесичието на 2010 г. количеството природен газ, потребено през 2011 г,. е с 16 % по-голямо. Гогов обясни, че причините са в изминалата студена зима и благоприятния пазар на химически продукти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg