EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

100% зелена енергия в Кауфланд + 7000 нови фиданки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100% зелена енергия в Кауфланд + 7000 нови фиданки

mail11:38 | 22.03.2016прегледи 3141 коментарикоментари 0


Първото в България Удостоверение за електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, получи Кауфланд България. Документът доказва, че от 1 март 2016 г. търговската верига закупува 100% зелена енергия. От няколко години новите търговски обекти на веригата в България чрез специална иновативна система, която използва отпадъчната топлина от хладилните мощности, се отопляват без използването на фосилни горива. По този начин фирмата дава своя принос към редуциране на вредните емисии. Във филиалите на Кауфланд България се извършва разделно събиране на отпадъците, като само за миналата година компанията е предала за рециклиране близо 8000 тона хартия и над 740 тона фолио. Кауфланд България е първата търговска верига получила сертификата „Зелена компания“ от Световната банка и е носител на още редица други екологични награди. Удостоверението е връчено от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги.  

7000 фиданки от местни видове бяха залесени в рамките на проекта „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ от WWF България със съдействието и помощта на Държавно горско стопанство (ДГС) Асеновград и Регионална дирекция на горите (РДГ) Пловдив. В местността Гущерова одая, в защитена зона Река Марица, бяха засадени фиданки от характерните за региона бяла върба, черна топола, черна елша, летен дъб, ясен и бряст.
„Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас – казва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“. – В миналото те са били изсичани, за да се освободи земя за земеделски дейности или за да бъдат заменени с плантации от хибридни тополи за бързо производство на дървесина. Те обаче са особено важни, защото предпазват от ерозия и наводнения.“

Залесяването на тази територия е значимо и защото се извършва на мястото на хибридни тополови насаждения. Благодарение на отзивчивостта на горското стопанство в Асеновград 14 декара бяха отделени за възстановяване на характерна крайречна гора от приоритетно местообитание 91E0* от екологичната мрежа Натура 2000. Подобен тип гори в България в момента съставляват едва 0,1% от общата горска територия.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974