EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

100 дни кабинет „Борисов” + коментар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 дни кабинет „Борисов” + коментар

mail12:40 | 13.02.2015прегледи 1359 коментарикоментари 0


Стартът на кабинета е положителен. Работим в дух на конструктивност и с яснота за дългосрочните цели. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерския съвет, на която четиримата заместник министър-председатели отчетоха постигнатото през първите 100 дни от управлението на правителството. Бъчварова даде позитивна оценка за справянето с оперативните задачи, като подчерта, че работата на кабинета е ориентирана към постигането на резултати. „Стилът, който се опитваме да налагаме, е да не се отлага решаването на проблемите“, подчерта тя. По думите й има усещане за успокояване на политическата атмосфера.

Вицепремиерът напомни за предизвикателствата, които е срещнало правителството още в началото, като изтъкна ситуацията с КТБ, възстановяването на европейските плащания и проблемите заради климатичните бедствия.

Сред положителните резултати Бъчварова акцентира върху съставянето на програмата на правителството за стабилно развитие на България, където ясно са разписани приоритетите и целите на управлението. Установи се и добра съгласуваност с парламентарните групи, подкрепящи правителството, добави вицепремиерът.

Бъчварова отбеляза,че бяха стартирани широк кръг реформи – в съдебната система, здравеопазването, образованието, вътрешните работи, пенсионната система. Подчерта също така прегледът и ревизията в енергетиката в посока оптимизиране. „Целта е реформите да са в обществена полза“, заяви вицепремиерът като изтъкна ускоряването на икономическото развитие и подобряването на благосъстоянието на гражданите. Тя добави и работата на кабинета по санирането, по инфраструктурните проекти, както и преструктурирането на МИП и обособяването на министерства на икономиката, на енергетиката и на туризма.

Вицепремиерът отбеляза, че сработването между правителството и парламентарните групи, които го подкрепят, е процес, който ще тече през целия мандат. „Съгласуваме позиции и се надявам на още по- добри резултати“, заяви тя.

Бъчварова обърна внимание, че за първи път в кабинета има четирима вицепремиери, като целта е да се оптимизира управленският процес. „Това е първата реформаторска мярка на правителството“, заяви тя и добави, че е важно да се даде старт на публични разговори за работата на правителството.

Конкретно за поверения й ресор като вицепремиер Бъчварова отбеляза, работата на три съвета – за развитие, за административна реформа и за електронното управление. Подготвено е всичко, за да заработи ОП „Добро управление“. Работим за административно оптимизиране, обсъждаме централизирания конкурс, механизма за оценка на законодателството, добави вицепремиерът. Тя акцентира още върху публикуването на данни в отворен формат, реформата на регистрите и тяхната свързаност.

Вицепремиерът категорично опроверга обвиненията на опозицията в чистка, като посочи конкретни данни, показващи, че едва 14% са новите назначения в държавните агенции и структури. 77 % са новите назначения при органите на властта и техните заместници (най-високото политическо ниво).

„Кабинетът не е механичен сбор от политически сили, а действащ механизъм. Не само за рутинни задачи, но и в кризи - международни, геополитически, природни. Предимствито на този формат е, че даден проблем може да се гледа от различни гледни точки. Когато си дишаме във врата, взимаме по-добри решения“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му голямото предизвикателство е във финия баланс между осигуряването на стабилност и провеждането на реформи. В първите 100 дни стрелката сочеше повече в посока стабилност, добави той. Дончев изтъкна, че са възстановени инвестициите в тежката инфраструктура, даден е старт и на нов тип инвестиции, каквато е програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради. „Ще продължим да инвестираме в инфраструктура с европейски средства. Имаме две одобрени оперативни програми. Очакваме следващите седмици да имаме още три, а до средата на годината да е одобрен целият пакет финансови инструменти за новия програмен период“, каза вицепремиерът. Той подчерта, че е намалена до минимум загубата на средства от ЕС. „Благодарение на стореното през 2015 г. обемът на европейските пари може да достигне 1/5 от всички публични разходи. Това би направило 2015 рекордна“, изтъкна Томислав Дончев.

Вицепремиерът Меглена Кунева каза, че за 100 дни България е излязла от международната изолация, даден е кредит на доверие от ЕК към новото правителство и подкрепа за заявените реформи. По думите й докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформа. „Разгърнахме широка кампания за Шенген, 20 страни ни подкрепят вече без уговорки. Радвам се, че Шенген беше разпознат като национална цел. Ако всички го искаме, ще стане“, категорична беше Кунева. Вицепремиерът добави, че е започнала подготовката за българското председателство на ЕС. „Антикорупцията е задача номер едно за тази година - изготвяме стратегия в момента. Внесохме ред при предишния хаос в ситуацията с бежанците, съставихме национален съвет, готви се единна стратегия за интеграция, урегулиран е въпросът за охрана на границите“, каза още вицепремиерът. Кунева посочи, че е променен координационният механизъм за участието на страната ни в ЕС. „Постигнахме обективен доклад от ЕК, тазигодина планът за мерки ще се отчита всеки месец, за да не се допусне забавяне за догодина. Правим първи стъпки за прозрачност“, отчете още Меглена Кунева.

„Желанието за реформи присъства и ще има конкретни резултати. Социалната политика е приоритет на правителството“, заяви от своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин. Той отбеляза, че въпреки съкращаването на бюджета за тази година, социалната политика се увеличава с 200 млн. лв., което е свидетелство, че за кабинета и премиера тези въпроси са важни. Калфин отчете одобрената ОП „Развитие на човешките ресурси“, по която от януари работят 8000 млади хора, както и програмата по линия на новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се. Увеличихме двойно парите за регионите с голяма безработица, започнахме подготовка за дуално обучение още за следващата учебна година, добави Калфин. Той акцентира още върху коледните добавки, увеличението на минималната работна заплата и на тавана на максималните пенсии. По отношение на промените в пенсионната система вицепремиерът отбеляза, че тече интензивна и прозрачна работа със социалните партнъори и парламентарните групи. „Идеята е параметрите да се променят така, че системата да е по- предвидима и да осигури по- високи доходи на тези, които се пенсионират“, заяви Калфин. Той добави още, че по въпроса ще бъдат чути и тези, които смятат, е не са достатъчно чути.

Премиерът Бойко Борисов снощи от Брюксел направи следния коментар, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков :

В момента, в който размърдаме службите, в тази ситуация, това ще възпали опозицията, отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация. По думите на Борисов спокойствието в момента - че никой не преследва никого, не го подслушва, би изчезнало с промени в службите. Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквениковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н.; извел съм си поуки за мен, коментира премиерът. Той заяви, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за (директора на ДАНС Владимир) Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре, отбеляза Борисов по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката "Червеи". Като премиерът Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители, обобщи Борисов.
Попитан дали има резервен вариант за осигуряването на стабилността в държавата, премиерът отрече и уточни, че разчита много на Радан Кънев (Реформаторски блок) и на колегите там, че си дават ясна сметка, че с толерантност и търпимост ще успеят да прекарат "кораба през тези плитчини". Знаят, че за да предприема смяна в БНБ, ми трябва мотив, а и че не одобрявам ръководството на банката изцяло. Не бива на наш гръб да правят политика, ние не я правим на техен. Искам техния успех, колкото е по-голям, той е по-голям и за ГЕРБ. То е взаимно - ако се провалим, ще се провалим заедно. Млада коалиция сме, не сме свикнали и може някъде да сме се разминали, но ще се коригираме. Не е толкова трудно и нетърпимо, все по-добре започваме да работим, ще мине и това, добави Борисов по повод въпроса за определянето на нов подуправител на банката. Министър-председателят съобщи, че ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не подкрепи Димитър Костов за подуправител, отговарящ за банковия надзор. Започва да ми омръзва популизмът на гърба на моята партия. Прекрасно знаят и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само управителят на банката Иван Искров може да представи кандидатура за подуправител, никой не може със сила да го накара. Вече повече от половин година БНБ стои без най-важния си ресорен началник - подуправител по банковия надзор. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той (Искров - бел. кор.) не желае да си отиде, желае да се инати, да стои на този пост до последния ден (от
своя мандат), коментира Борисов. Нямаме никакъв законов, нормален, приемлив и за Европейската централна банка вариант. Ако някой има против, го моля да каже. Това нашите партньори го знаят прекрасно, заяви премиерът. Той допълни, че при това положение неговата партия съзнателно, поддавайки се на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, няма да подкрепи кандидатурата му за новия пост. От това по-малко зло няма, голямото зло е въобще банката да остане без надзор, както е в момента, до август-септември, тогава в най-добрия случай ще бъде изборът на председател на БНБ и на подуправител, посочи Борисов. Сиреч една година най-важният ресор няма да има началник, няма да има виновен, ако нещо се случи, поясни той. Ако ние, спазвайки този прагматизъм да има началник, го подкрепим и не дай Боже и ДПС да го подкрепят, ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото в БНБ. В случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител (за банковия надзор - бел. кор.). Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моите уважения към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция. Когато въпросите се поставят по този начин, накрая отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда, коментира премиерът.
 

Източници: БНР, БТА, Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg