EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

100 години работи кооперативният модел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 години работи кооперативният модел

mail15:08 | 14.11.2019прегледи 1373 коментарикоментари 0


 “В Националния съюз на трудово производителните кооперации членуват общо 212 кооперации, броят на техните членове е над 7 800, а 27 са специализираните кооперации на хора с увреждания. Фактите сочат, че именно Националният съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) е най-големият работодател за хора с увреждания в България - над 50% от заетите”. Това са част от данните, които представи по повод 100-годишнината от учредяването на Съюза, Стилиян Баласопулов - председател на НС на ТПК и член на УС на Българска стопанска камара.

НС на ТПК е един от най-старите в Европа и има дългогодишни традиции и дълбоки корени в обществото.  НС на ТПК води началото си от Съюза на занаятчийските производителни кооперации, основан през 1919 г. През 1950 г. приема името Общ съюз на трудово-производителните и занаятчийски кооперации, като 21 години по-късно е ликвидиран незаконосъобразно. Новата му история започва през 1988 г. и водещата му мисия е да възстанови одържавените кооперации.

Повечето трудово-производителни кооперации произвеждат детска, мъжка и дамска конфекция и текстилни изделия за бита. Продукцията се шие предимно на ишлеме. Над 70% от стоката е предназначена за износ, главно към Гърция, Турция, Франция и Англия. Едни от най-добре развитите трудово-производителни кооперации в шивашката промишленост са в градовете София, Гоце Делчев, Благоевград, Бургас, Варна, Трявна, Плевен, Видин, Лом, Смолян и др. За да са в крак с модните тенденции и потребностите на пазара, НС на ТПК работи  съвместно с ЮЗУ „Неофит Рилски“ и студенти от специалност „Мода“. “Стоката е качествена, а цените са ниски. Това, което създава най-голяма трудност, е маркетингът и суровините. Пред нас е предизвикателството да наблегнем именно на тях, за да се развием самостоятелно и по-значително на вътрешния пазар”, каза Стилиян Баласопулов.

Останалата част от ТПК са заети предимно в сферите на книговезките и социалните услуги, информационни услуги, обучения, насочени към децата, младежта, безработните граждани и имигранти; помощ за училищни и домашни грижи; услуги за хора с увреждания.

Един от начините да се види продукцията на трудово-производителните кооперации е да се посети някой от Регионалните форуми във Варна, Благоевград или София. Софийският форум ще се проведе от 3 до 5 декември 2019 г., в ЦУМ.

Все по-активно работи и Кооперативният клъстер, който осигурява работа на над 215 души с увреждания в 12 града и търси нови пазари в скандинавските страни и Балтийските републики.

“Законът за кооперации не е лош, но в ключовите моменти е пожелателен”, споделя председателят на НС на ТПК. Според него, трябва да се направи разграничение между типовете кооперации и да се прибавят по-точни текстове за подпомагане на социалното предприемачество.

Пречка създава и Законът за обществените поръчки. В сила е разпоредбата на чл.12/4/ от ЗОП, съгласно която създадени централни органи за покупки, в качеството им на възложители, не са длъжни да запазват обществени поръчки за специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания по утвърдения от МС Списък на стоките и услугите. Това е проблем, който обезсмисля целта на закона да се създава заетост на хора с увреждания.

Проблем има и в Кодекса за социално осигуряване. Изплащането на първите три дни от обезщетението за временна нетрудоспособност за сметка на работодателя продължава да затруднява специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания (често боледуващите хора с увреждания). Високите осигурителни прагове също създават проблеми пред малките и средни предприятия.

Наредбата за трудоустрояване също се нуждае от актуализация и съобразяване с останалото законодателство.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg