EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 години от създаването на завод "Арсенал"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 години от създаването на завод "Арсенал"

mail13:15 | 05.04.2024прегледи 767 коментарикоментари 0


С големи общоградски чествания през настоящата година ще бъдат отбелязани 100 години от установяването на оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък. Това съобщиха от дружеството. Точно преди един век тук е изграден първият цех на военната фабрика, а с годините предприятието се превръща в емблема на българската индустрия.

"Арсенал" АД е най-големият работодател в страната в сектор "Машиностроене" и няма аналог у нас по своя мащаб, производствени мощности, продуктова листа, видове професии, кадрови потенциал и социална политика, коментираха от ръководството на завода и определиха дружеството като "гарант за стабилност и развитие" на Казанлък и региона. 

Поради огромната значимост на "Арсенал" за всички населени места в общината, юбилеят на предприятието ще бъде отбелязан с мащабни общоградски събития през цялата 2024 година. За целта по идея на генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев, почетен гражданин на община Казанлък, и на кмета Галина Стоянова е създаден Организационен комитет, в който влизат представители на завода и на местната администрация. Кулминацията на тържествата ще бъде на 27 септември на фирмения стадион "Арсенал", тогава ще има и голям концерт-спектакъл на централния площад "Севтополис". До тази дата и след нея са предвидени още много празнични събития, допълниха от предприятието. 

В момента в оръжейния завод работи повече от половината от работоспособното население на община Казанлък. Освен пряко заетите във фирмата над девет хиляди работници и служители, косвено заети са над хиляда души, които са подизпълнители в областите машиностроене, хидравлика, текстил, транспорт, строителство, дървообработване, химически производства и редица други.

"Всичко това прави Казанлък привлекателен център за живот и реализацияна много млади специалисти от различни сфери, развиват се образованието, инфраструктурата, услугите. Бизнесът в Казанлък работи на пълен капацитет, непрекъснато се разраства и модернизира, воден от лидера "Арсенал", подчертаха от ръководството.

От завода определят като особено ползотворно и взаимодействието с местната администрация и отбелязват, че са водени от общата цел за просперитет на Казанлък и населените места, което е и причината да работят в единомислие по важните за града и региона въпроси, а резултатите да бъдат видими за обществото.

Фирмата има и своето значимо място в културния живот на града - Домът на културата "Арсенал" дава сцена на редица събития и форуми в двете си зали, напомниха още от дружеството. Предприятието издържа и Детска градина "Буратино" и нейния филиал в село Горно Черковище, подкрепа общественополезни инициативи, което се оценява от общинското ръководство.

"Арсенал" е от изключително значение и за развитието на съседните общини Мъглиж, Павел баня и Стара Загора и формира основните постъпления в общинските бюджети на общините Казанлък и Мъглиж.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg