EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 български учени работят в ЦЕРН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 български учени работят в ЦЕРН

mail14:25 | 21.11.2019прегледи 787 коментарикоментари 0


Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в която се проучват елементарните частици, изграждащи материята и Вселената. ЦЕРН е изключителен пример за научно сътрудничество, защото организацията работи с 18 000 учени от над 100 националности.

България участва в научните експерименти в ЦЕРН с около 100 много изтъкнати учени, като най-младите от тях са на 27 години, а около 50 процента от българските учени са под 40 години. Това каза генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ д-р Фабиола Джианоти, която участва в първата интердисциплинарна международна среща-дискусия "RELOGIA Триалози 2019 - наука-изкуство-технологии".

България стана пълноправен член на ЦЕРН преди 20 години, припомни д-р Джианоти и отбеляза, че сега в ЦЕРН членуват 23 страни. Българските учени участват в много експерименти на ЦЕРН, има и програма, по която български гимназисти и преподаватели идват на посещения в лабораториите на нашата организация, каза директорът на ЦЕРН. Тя отбеляза, че в ЦЕРН има и програми, при които се свързват науката, техниката и изкуството.
Едно от проучванията, които се осъществяват в ЦЕРН, е да се установи как се е зародила Вселената след "Големия взрив" преди 13,7 милиарда години, обясни д-р Фабиола Джианоти. За да се постигнат изключително амбициозните научни цели, изследователите в ЦЕРН работят с технологии, свързани с големите бази от данни и с криогенетиката, добави тя.
По проекта на ЦЕРН LHC - за Големия адронен колайдер, беше открит предсказаният преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият липсващ елемент в Стандартния модел на елементарните частици, каза директорът на ЦЕРН.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg