EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10 сдружения против швейцарската WWF

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 сдружения против швейцарската WWF

mail07:30 | 30.01.2019прегледи 1091 коментарикоментари 2


Продължава грубата и безпардонна  намеса на швейцарската частна неправителствена организация WWF (Фонд за дивата природа) в икономическите, екологични и бизнес процеси в страната, се отбелязва в декларация на десет неправителствени български организации: Сдружение "Зелена Кресна", Съюз "Интелигентна България",Български-ловно рибарски съюз, Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле", Балкански център за устойчивост и екоинженеринг,  Сдружение "Кластър зелен транспорт", Национална асоциация "Българско Черноморие", Национално гражданско сдружение „Природата за хората“, Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, Коалиция „За да останат хора в България“.

От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най- вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън ЕС, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Средства получава и по проекти директно от Швейцарската конфедерация. Част от парите се използват за финансиране на медии, организиране на протести и водене на съдебни дела, пряко насочени срещу зимния туризъм и ските и в частност към ски зона „Банско“. В продължение на повече от година WWF-България спонсорира онлайн кампания, която бе директно против най-успешния ни зимен курорт. Със стари снимки от времето на изграждането  преди 15 години и с манипулативни и лъжливи послания, WWF се опита да заблуди общественото мнение, че 48 % от Пирин ще се застрои. С изключение  на потребители на социалните мрежи от Африка и Азия, повечето хора не се довериха на фалшивите твърдения, се казва в декларацията, изпратена до медиите.

Начините за намеса на швейцарската  организация  във вътрешните работи , особено в по-слабо развити икономически страни , са разкрити от известния германски разследващ журналист Вилфрид Хуисман в бестселъра му „Пандалийкс -тъмната страна на WWF“. И в книгата, и в едноименния документален филм, достоверно е описано как действа WWF. Методите са идентични с тези, които се прилагат в България. Чрез група  платени медии и привърженици  и чрез уличен натиск се  влияе на податливи, нерешителни или корумпирани институции и така се постигат  целите . WWF третира  България  като васална на организацията държава от третият свят, отбелязват в декларацията българските сдружения и настояват:

Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България. Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас. Необходими са гаранции, че частни организации като WWF не могат да налагат чужди икономически интереси в ущърб на интересите за развитие на българските общности.

 

 

 


 
Коментари
 
Mizuk - 29-01-2019 г. 13:33:39

wwf като ни считат за треторазядна страна, да се изнасят от тук

Ели - 29-01-2019 г. 14:45:54

На хората сериозно им писна вече от тези псевдозелени, сигурна съм, че организациите са много повече от 10. Чудното е само кой позволява повече от 10 години wwf да вършат такива безобразия.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1961