EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+10% ръст на туристите във Велико Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+10% ръст на туристите във Велико Търново

mail14:05 | 01.09.2017прегледи 21014 коментарикоментари 0


С над 10 процента са се увеличили туристите във Велико Търново през първите седем месеца на годината, спрямо същия период на 2016 година, сочи статистиката на Регионалния исторически музей. От януари до края на юли, музеите в града са били разгледани от 256 078 души спрямо 228 927 туристи за първите седем месеца на 2016 година, което е ръст от 10,6 процента. Близо 98 хиляди от посетителите са били чужденци.
Новите туристически атракции, добрата грижа за паметниците на културата, богатият календар с многообразие от фестивали, концерти, изложби, пленери са основните фактори както за цялостния ръст, така и за увеличаването на престоя на гостите на Велико Търново, коментира кметът Даниел Панов.
Пет процента увеличение на клиенти отчитат и от хотелиерския и ресторантьорския бранш, съобщи председателят на регионалната структура на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Стефан Дойчев.
Сред музейните обекти крепостта "Царевец" остава най-посещавана през седемте месеца. На второ място са уникалните средновековни църкви в Арбанаси, Констанцалиевата къща в архитектурния резерват, Мултимедийният посетителски център "Царевград Търнов" и храмът "Свети Четиридесет мъченици".
Богатият културен календар във Велико Търново има своето голямо значение за туристическия ръст, поясниха директорът на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" Нелина Църова и управителят на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" Борислав Йорданов.
Публиката, посетила спектаклите от летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" в крепостта "Царевец" е надхвърлила 10 хиляди души.
На интерес са се радвали Международният фолклорен фестивал, чието двадесето издание е събрало във Велико Търново 400 изпълнители от три континента.
"Старопланински събор Балкан Фолк", Националният фолклорен събор "Болярска среща", фестивалът за класическа камерна музика "Arbanassi Summer Music, множеството концерти и постановки в Летния театър също са довели туристи от цял свят в старата столица, посочиха от общината.
Най-голям е броят на гостите от Румъния, Великобритания, Франция и Испания. Около 13 процента от всички чуждестранни туристи са от Северна Америка, толкова са и пътешествениците от азиатските държави. Над 1700 туристи са пристигнали от Австралия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg