EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10% ръст на износа на българско вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% ръст на износа на българско вино

mail16:00 | 14.02.2011прегледи 927 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов традиционно заряза лози в масива на изба “Беса Валей” в село Огняново, община Пазарджик по случай празника на виното Трифон Зарезан. Лозовият масив на “Беса Валей” е с площ 3000 декара. По време на визитата министър Найденов разговаря на френски с изтъкнатия енолог и блендьор Марк Дворкин, главен експерт на вината “Енира” към избата. Министърът поздрави г-н Дворкин за прекрасния бленд, който е създаден в избата, в която основен собственик и инвеститор е граф Стефан фон Найперг.
Министър Найденов изрази задоволството си от повишения експорт на български вина през изминалите година, за 2010 г. е отбелязано нарастване с 10% от предходната или 57 млн. 683 хил. литра. Традиционните качествени български вина се завръщат на пазара на Близкият изток. Основният износ на България е насочен към Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия, а най-голям дял в структурата на износ заемат бутилираните вина, което представлява 80% от общият износ. Той подчерта напредъка в усвояването на средствата по Програмата за преструктуриране и конверсия на винени лозя, което надхвърля 78%.
Изпълнителният директор на избата Ивайло Антонов сподели на празника, че избата е сключила договор с авиокомпания “Луфтханза” за доставка на вина и поучи поздравленията на министър Найденов, който подчерта че това ще допринесе за утвърждаване славата на българското вино.
На свой ред директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен - доц. Виолета Димитрова, съобщи, че досега лозовите масиви у нас нямат сериозни повреди от зимата и че в момента има чудесни условия за резитба на лозята.
Лозата издържа на минус 15-16 градуса, а до момента нямаше критично ниски температури, уточни Димитрова пред БТА.
По думите й институтът тази година вече е получил патенти и сертификати за девет нови свои сорта. Два от тях са десертни, с повишена устойчивост на болести и на ниски температури - те са сред най-търсените и са особено подходящи за биологичното земеделие, посочи Димитрова.
По случай празника на Свети Трифон Зарезан много гости дойдоха при създателите на новите сортове - депутати, представители на регионалните и местни власти. Празникът продължи в експерименталната база на института в местността Томовското, където се състоя ритуалът зарязване на лозята.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg