EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 пъти повече договорени от изплатени евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 пъти повече договорени от изплатени евросредства

mail16:00 | 27.04.2010прегледи 691 коментарикоментари 0


Пред българските представители в Европейския парламент от всички политически групи, българският министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев разясни своите функции и правомощия, съобщи българската пресслужба на ЕНП. Той информира евродепутатите за работата си през първия месец от заемането на поста и посочи конкретни действия, свързани с подобряването на процеса и  координацията на усвояване на средства от ЕС.
Дончев обяви, че основна цел на българското правителство е максимална част от европейското финансиране да стигне до онези, които имат нужда от него в България.
Една от основните задачи, която трябва да се реши сега е, как да  бъде стопена разликата между договорените и разплатените средства, която към момента е близо 10 пъти (3,7 процента са разплатените от общо 28 процента договорени средства).
Това е сериозно изоставане на разплащанията. Целта е до края на годината да се удвоят и дори утроят разплатените средства.
По-голямо значение обаче има какво ще се свърши в рамките на целия програмен период.
За тази цел министърът изтъкна необходимостта от премахване на излишния бюрократичен товар и опростяване на процедурите, без това обаче да намалява необходимото ниво на контрол. По думите на Дончев, не е нормално една процедура да минава през 44 подписа. Това е свръхбюрокрация, направила силно впечатление
дори в Европейската комисия. Според него, този процес може да бъде симплифициран и сведен до 6 подписа.
Още през следващия месец Дончев ще внесе в МС предложения за ремонт на ПМС 121 и ПМС 55.  Министърът и неговият екип ще работят още за подобряване на хоризонталната комуникация между отделните оперативни програми, както и за осигуряване на публичност и прозрачност чрез публикуване на актуална информация в сайта eufunds.bg  за спечелените проекти, тяхната стойност, бенифициенти и подизпълнители. Така той отговори на въпроса на евродепутата Калфин кога данните по движението и усвояването на еврофондовете ще станат публично достояние, за да се престане да се злоупотребява с тях.
Томислав Дончев изрази надеждата, че в бъдеще подобни оперативни срещи между него и българските евродепутати ще станат традиция, като по този начин  ще се осъществява двустранен обмен на полезна  информация по теми, свързани с европейските фондове. Той е отворен за всякакви конструктивни предложения и ще разчита много на тяхното съдействие. 
В програмата на Томислав Дончев, който се придружава от Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на европейските средства към МС, са включени срещи с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истурис, с Данута Хюбнер, председател на регионалната комисия в ЕП, бивш комисар по регионалната политика, с Ингеборг Гресле, член на Бюрото на ЕП и на комисиите по бюджет и бюджетен контрол.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061