EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10% повече средства по ОП „Региони в растеж”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% повече средства по ОП „Региони в растеж”

mail09:10 | 28.06.2017прегледи 717 коментарикоментари 0


Възможно е наддоговарянето на десет на сто на бюджета на ОП „Региони в растеж”, коментира министър Ненков по време на заседанието на Комитета за наблюдение на програмата. Това решение ще ни даде възможност да се реализират проекти, селектирани и подготвени от общините, и ще бъде един от приносите за успешното изпълнение на проектите и на програмата, заяви министърът.
По-късно пред журналисти министърът заяви, че целта е да има обективна възможност от спестяване на ресурс от обществени поръчки, от налагане на финансови корекции на недобросъвестни бенефициенти, да има максимална усвояемост на евросредствата. Той напомни, че през миналия програмен период са били наддоговорени пет на сто от бюджета на програмата, при което са били усвоени над 95 на сто от средствата по програмата. Министърът посочи, че има известен риск, ако няма толкова големи спестявания от обществените поръчки, този ресурс да остане за национално финансиране, като допълни, че това е по-малкият риск. Въпросът е, че ние се стремим да усвоим сто процента от европейския ресурс, и с това наддоговаряне ни се дава тази възможност, допълни министърът.
На форума министърът посочи, че през този период са обявени 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ за над 2,3 млрд.лева, което е 78 на сто от бюджета на програмата, която е на стойност над 3 млрд. лева. Има 463 проектни предложения , като по тях има 405 сключени договора за над 1,7 млрд. лева, което е над 58 на сто от общия ресурс на програмата, изтъкна министърът. Ако сме песимисти, ще кажем, че това е недостатъчно, но ако сме реалисти, каквито сме, и като процент, и като абсолютни стойности, напредъкът по програма е добър, каза министърът и допълни, че все пак има какво да се желае.
Има известни забавяния, там където са се сформирали междинните звена по програмата при общинските администрации и в някои от бенефициентите - социалното и здравното министерства. С новите ръководства преодоляване тези дефицити, изтъкна пред журналисти министърът.
На форума той информира още, че са одобрени плащания за над 220 млн. лева - 12 на сто от договорения ресурс, и 7 на сто от общия ресурс на програмата. Нанков съобщи, че до края на тази година ще обявен приемът на проекти по три процедури по всяка една от трите приоритетни оси - здравна и социална инфраструктури и туризъм./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012