EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10% от българските IT специалисти мечтаят за чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% от българските IT специалисти мечтаят за чужбина

mail13:04 | 16.03.2019прегледи 897 коментарикоментари 0


Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности за развитие в чужбина. Това показва анкета на международната компания за IT услуги Endava, проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас. Според най-много участници в допитването – 90%, ключът към по- успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място.

“Като компания ние насърчаваме връщането на квалифицирани български специалисти от чужбина. Към този момент имаме служители, които се прибират в България, след като са работили или учили в страни като Германия, САЩ и Австралия.”, обяснява Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.

Участниците в анкетата отчитат и неравномерното представителство на двата на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст. Друго обяснение е, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в IT сферата.

“И при нас е практика да има повече кандидати мъже, като средно те са 70% от цялостния състав на компанията. В същото време обаче 60% от средния мениджърски състав са жени. Като цяло, в сектора се наблюдава увеличен интерес към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол. Уверени сме, че скоро ще наблщдаваме изравняване в процентите както в България, така и в останалата част от европейските ни локации.”, категорични са от компанията.

Според проучването най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат трейнингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

При избора на работа IT експертите държат много на приятния офис с добра, комуникативна локация. Това е ключов фактор за близо две трети от участниците в допитването. Половината от анкетираните признават, че търсят и допълнителни стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора от бранша е важно и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg