EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10% надценка за яйца във веригите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% надценка за яйца във веригите

mail18:00 | 07.03.2012прегледи 799 коментарикоментари 0


„Вчера имах разговор с голяма част от производителите на яйца, които казаха, че надценката в търговските вериги е 10-12 стотинки, днес на срещата с търговците се оказва, че надценката е 10-12%, което е между 2-4 стотинки”. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на големите търговски вериги у нас за драстичния скок на цената на яйцата.
“Днес търговците ми казват, че голяма част от тях са получили обаждане от производителите, че ще задържат цените, а вчера производителите ми обещаха плавно да ги свалят”, каза министърът. В началото на другата седмица министърът ще проведе още една среща с тях, за да разбера дали ще спазят обещанието си и защо има дефицит на пазара, който води до поскъпване. Найденов посочи, че със сигурност повишаването на горивата и електроенергията може да се отрази на цената на яйцето, но за една седмица, не може цената да скочи толкова рязко.
Министърът информира, че утре ще проведе разговор с полския си колега, за да разбере каква е ситуацията там, тъй като Полша е най-големият производител на яйца в ЕС. Освен това ще се обсъди възможността Полша да увеличи доставката на яйца за България.
Министърът припомни, че Българската агенция по храните извършва проверки, с цел пресичане на опита за нерегламентирана търговия с яйца от западните съседи. Освен това ще се засили контролът на уличната търговия, за да не се прави опит да се предлагат яйца на по-ниски цени, които са рискови за здравето на хората.
От търговската верига „Кауфланд” посочиха, че преди Нова година пакет от 10 яйца са били на цена 1, 50 лв., а в момента цената е над 3 лв. Въпросът е защо има 30-40 % разлика на продажните цени на яйца между различните производители, казаха още от „Кауфланд”. При тези цени търсенето спада и потреблението на яйца на нашия пазар е свито. От „Метро” посочиха, че подкрепят диалога за цената на яйцата, тъй като е важно да се постигне консенсус и потребителят да получи най-добра цена за качествена продукция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101