EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 млрд.лв. договорени евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 млрд.лв. договорени евросредства

mail17:30 | 29.12.2011прегледи 433 коментарикоментари 0


До края на 2011-та година са договорени 65% от средствата по европейските оперативни програми, предвидени за България, а обемът на плащания е около 19%, коментира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев за предаването „Европа сега" на Дарик.
„Имаме преизпълнение на спуснатата от мен задача, свързана с договорянето. Очаквах 61-62 % от средствата да бъдат договорени до края на година – резултатът е 65%, това са над 10 млрд. лева от средствата договорени", обясни Дончев.
Данните преди Коледа отчитат обем на плащанията от 2,9 млрд. лева или около 19%. По думите на министъра през втората половина на годината България е успяла да подаде за възстановяване голяма сума към ЕК. „Очаквам възстановените плащания към края на 2011 г. да са над 14% от целия ресурс. Това е без да се включват в сметката предварително преведените аванси на България. Ако броим и авансите, целият обем плащания ще надхвърли 24%”, посочи министърът.
2011-та – годината на ОП „Транспорт", догодина – на „Околна среда"
Ако към 2010 г. коментирахме, че това е годината на ОП „Регионално развитие", 2011-та определено е годината на ОП „Транспорт", посочи Дончев. И допълни, че тази програма е била с много лош, с много нисък старт, но в момента тя е водещият инструмент. Защото е започнала годината с 5,6 на сто плащания и 30 на сто договорени средства, а към момента резултатът на програма „Транспорт" е договорени 87 на сто от средствата и разплатени над 21 процента. „През 2012 г. е ред на програма „Околна среда" да покаже какво може".
Според него има много слаб напредъка при програма „Конкурентноспособност" – тя е стартирала годината с около 19,5% плащания и я завършва с малко над 23% плащания. Подобна била ситуацията и с „Административен капацитет" – програма, която е започнала 2011-та с малко под 25% плащания и я приключва с 27,8%.
Цел за 2012 година – 40% изплатени средства
Томислав Дончев очаква догодина поне три от оперативните програми – „Транспорт", „Регионално развитие" и „Околна среда", да са договорили 100% от ресурса си. „Ако искаме да приключим този програмен резултат с добър резултат, което означава над 90% използвани средства, ние сме обречени да удвояваме не резултата от предишната, а резултата от всички предишни години от началото на програмния период", подчерта министърът. И допълни, че ако сега имаме разплатени близо 20% от средствата, догодина не бива да ни задоволява резултат по-нисък от 38-40% .
По отношение на седемте оперативни програми и трите европейски фонда България няма да загуби нито евро за тази година, заяви още министър Дончев. Той уточни, че опасност е имало само за „Програмата за развитие на селските райони", но тя е преодоляна със създаването на гаранционния фонд. По думите му нивото грешки при нас е много ниско и опасността от това да не бъдат възстановени средства на България от Брюксел е нищожна.
По повод критиките, че правителството плаща строежа на пътища и магистрали в страната с пари от бюджета, Томислав Дончев посочи, че специално за АМ „Тракия" има възстановени едно или две плащания. „Последния сертификат за периода 1 септември до 31 декември точната стойност е 392 610 000 евро, от които огромната част – почти 253 млн. евро, е „Транспорт", в което има и метро и асфалт", отчете министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg