EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 млрд.евро нужни на кипърските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 млрд.евро нужни на кипърските банки

mail11:30 | 16.01.2013прегледи 418 коментарикоментари 0


Кипър преживява критична седмица, а надеждите на централната банка на острова са насочени към предварителния доклад на инвестиционния фонд Пимко, в който се дава оценка за капиталовите нужди на банките на острова, пишат вестниците в Никозия, цитирани от БТА. В. "Политис" информира, че днес в Кипър ще бъде разисквана методологията, по която е работил фондът Пимко, нает от кипърското правителство, за да оцени активите на банките и капиталовите им нужди. Според в. "Филелефтерос" в предварителния доклад на Пимко капиталовите нужди на кипърските банки се движели в границите на по-добрия сценарий от 6,5 и на по-лошия - от 10 млрд. евро.

Пимко изглежда държи на сумата от 10 млрд. евро, докато Никозия се застъпва за предлагания по-нисък размер от 6,5 млрд. евро, тъй като това ще рефлектира и върху крайния размер на финансовата помощ за Кипър. Фондът Пимко настоява за тази сума, тъй като все още не е известно кога Кипър ще подпише споразумението с международните кредитори, а с всеки изминал ден макроикономическите условия на острова се влошават и това се отразява върху капиталовите нужди на банките, коментира вестникът.
Очаква се днес сумата за капиталовите нужди на банките да бъде уточнена. Тя обаче ще бъде обявена след три дни, вероятно на 18 януари, след като Европейската централна банка се произнесе по нея. Въпросната сума ще бъде определяща и за крайния размер на поисканата от Кипър финансова помощ. Никозия се обърна за помощ към международните кредитори през юни, след като банковият сектор претърпя огромни загуби от отписването на гръцкия дълг.

 


Тагове: Кипър, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg