EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 мерки за следващите 100 дни обяви Дянков

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 мерки за следващите 100 дни обяви Дянков

mail15:40 | 03.11.2009прегледи 607 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Финансовият министър открои десетте неща, които са важни за следващите 100 дни на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството.
На първо място Дянков постави разумното балансиране на бюджета. „България води най-стабилната фискална политика в целия Европейски съюз. Имаме политическата воля да повторим и потретим тези успехи в бъдеще”, заяви той.
Втора по значимост мярка е засилване на борбата с нелегалния бизнес и контрабандата. Това може да се случи чрез  реорганизация на Агенция митници и НАП.  Голяма част от държавните приходи идват от събирането на акцизи. Само за последния един месец са налице 150 успешни акции срещу контрабандисти, твърди Дянков.
Следващата реформа, предложена от министъра, е реорганизация на държавната администрация. „Първата стъпка в това отношение бе закриването  на  „раздутите” министерства с „раздути” бюджети”, отбеляза Дянков. Към монета всички министерства имат задача  да предложат решения как да оптимизират разходите си с 15 % . Оптимизацията ще се извърши чрез обстоен функционален анализ на административните структури, който ще определи кои от тях са работещи и кои не. Особено значение има и засилването на одитните функции, що се отнася до усвояването на евро парите.
Като четвърта мярка министърът отбеляза значително подобряване на мениджмънта на държавната собственост. „До сега държавата не е била добър стопанин. Страната ни притежава големи активи, които не са се управлявали добре”, коментира още той.  Дянков предложи създаването на нова Агенция за държавна собственост, която би била адекватно решение на проблема.
Прозрачност на тръжните процедури и договорите за обществени поръчки е мярка номер пет в списъка с реформите на Симеон Дянков. Министърът логично обяви и шестата реформа – промяна в Закона за обществените поръчки.
Като следваща стъпка финансовият министър посочи радикални реформи в Агенцията за приватизация и Агенция за следприватизационен контрол. Той не изключи вариант за закриване на втората.
Осма мярка са допълнителни промени в данъчното законодателство, с цел облекчаване на бизнеса. „България  не само че не увеличи данъците, но и осигурителната тежест ще бъде намалена с два процента от следващата година”, обяви той. Сред нововъведенията е и създаването на т.нар. „Златен регистър за ДДС”. Това би допринесло за облекчени процедури за коректните данъкоплатци и съответно тежки наказания за нарушителите. Според Дянков голяма част от бизнеса одобрява тези мерки.
Финансиране на инфраструктурни и екологични проекти е от изключително значение за страната и фигурира като мярка номер девет.
Последната значителна промяна от списъка на Дянков бе здравната реформа. „Правим всичко възможно до края на тази година да внесем няколко закона, свързани с подобряването на здравеопазването, за тази реформа работим всеки ден”, допълни още той.


Тагове: Дянков, 10 мерки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046