EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 кг кафе = 2 л биогориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 кг кафе = 2 л биогориво

mail11:35 | 27.06.2014прегледи 2694 коментарикоментари 0


До неочаквано откритие стигнаха учените от университета в Бат: оказва се, че е възможно да се получи биогориво от най-обикновено кафе, или по-скоро от отпадъчния материал, който остава след преработването на зърната. Той се поставя в органичен разтворител. След това продуктите преминават през химична реакция на обмен на структурните елементи на мазнините и накрая от отпадъците от кафето се отделя биогориво.

По време на изследванията учените са получили ценната суровина от сортове от 20 различни географски региона и стигнали до извода, че няма разлика в получения резултат. Според британците от 10 кг отпадъци от кафе се получават 2 л биогориво.

Специалистите смятат, че не е най-добре с него да се зареждат автомобили, собственост на вериги от кафенета. Колите биха могли да събират утайката и да я доставят в централно предприятие, където да се организира промишлено производство. Всеки ден в света се произвеждат около 8 млн. т кафе, от чиито отпадъчни продукти може да се извлече до 20% гориво за единица маса./ auto.mail.ru, Speed-Press
 


Тагове: кафе, гориво
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg