EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10 държави от ЕС в подкрепа на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 държави от ЕС в подкрепа на АЕЦ

mail07:35 | 13.10.2021прегледи 753 коментарикоментари 0


Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде Франс прес.
Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана вчера във френския ежедневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".
Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.
Атомната енергия "защитава европейските потребители от нестабилността на цените", изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци.
Това би открило достъпа до "зелено" финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва АФП.
Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора "ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.
Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП.
За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно Льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва АФП.
Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1967