EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 дунавски страни с проект за €3,67 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 дунавски страни с проект за €3,67 млн.

mail13:04 | 03.10.2018прегледи 611 коментарикоментари 0


Започва траснационално сътрудничество в басейна на р. Дунав по европейски проект на стойност 3,67 млн.евро, наречен "DANUBE FLOODPLAIN". Това съобщи Басейнова дирекция "Дунавски район" /БДДР/ в Плевен, която е водещ партньор от българска страна, предаде БТА. 

Проектът цели намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни равнини по река Дунав и притоците й. Работата ще продължи 30 месеца. Началната среща се е състояла в Букурещ, уточниха от дирекцията.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020" и ще бъде осъществен от 18 партньори и 4 асоциирани стратегически партньори от 10 държави от Дунавския речен басейн - Австрия, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Словения, Румъния и Сърбия.

Ще бъде разработена обща методология за намаляване риска от наводнения

Основната цел е да се подобри трансграничната координация при управление на водите, както и да се проучат възможностите и да се разработи обща методология за намаляване на риска от наводнения чрез използване на алтернативни мерки за възстановяване на заливни зони, като едновременно с това се повишават и ползите за опазване на биоразнообразието.

Изпълнението на дейностите ще допринесат за изграждане на по-устойчива жива мрежа от водни екосистеми, която да осигури допълнителни предимства за местните хора и ще смекчи въздействията от различни човешки дейности в екстремните климатични събития. Проектът ще доведе до по-добро познаване на интегрираното управление на водите в Дунавските страни.

Уточнени са детайлите за действие през октомври и следващите шест месеца

На първата среща за започване на проекта са участвали и представители на БДДР - Плевен като са уточнени детайлите около необходимите действия през този и следващите шест месеца. На семинар заинтересованите страни са получили ключова информация за осигуряване участието на всички партньори и за изготвяне на пътна карта/план за работата.

Състояла се е и първата среща на Управляващия комитет по проекта, на която всички проектни партньори и асоциирани стратегически партньори са представени на високо ниво за вземане на управленски решения.

Траснационалното сътрудничество в басейна на р. Дунав по проекта ще приключи на 30 ноември 2020 г.

Проектът "DANUBE FLOODPLAIN" се изпълнява в рамките на ИНТЕРРЕГ - програма на Европейския съюз за междурегионално сътрудничество, която помага на регионалните и местните власти в Европа да осъществяват по-добра политика. Чрез целевата Програма за транснационално сътрудничество "Дунав" се насърчава икономическото, социалното и териториалното сближаване в Дунавския регион. Проектът ще приключи до 30 ноември 2020 г. Той попада в обхвата на Приоритетна ос "Околна среда и културно ангажиран Дунавски регион". Общият бюджет на проекта е 3,67 млн.евро. За повече информация има страница на проекта /www.interreg-danube.eu/danube-floodplain/.


Тагове: Дунав, проект
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg