EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 години ръст на заплатите в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 години ръст на заплатите в Банско

mail13:00 | 16.02.2012прегледи 676 коментарикоментари 0


През изминалите 10 години област Благоевград, в която е разположен Ски-център Банско, е в топ 10 на областите, привлекли най-много чужди инвестиции в реалния сектор на страната, анализира Industry Watch развитието на региона. В периода 2000-2011 г. цените на жилищата в област Благоевград се повишават средногодишно с 13 %, по- бързо от средния темп за страната /11% годишно/. Строителната активност в региона се доближава до активността във Варна и Бургас. При среден коефициент на икономическа активност за страната от 67% през последните няколко години, 69% от населението на област Благоевград е икономически активно през 2011 г. Зимният ски туризъм в България отчита значителен ръст след 2002 г. За периода от началото на глобалната криза общите приходи от чужди туристи нарастват със 140%, като дори по време на кризата те надхвърлят стойностите от 2002 г. с около 115 %. По предварителни данни на Евростат, България е на първо място по ръст на посещенията на чуждестранни туристи в ЕС през последната година.
Тези резултати до голяма степен се дължат и на модернизирането на ски курорта в Банско. Инвестицията в Ски-център Банско за 10 години е в размер на 65 млн. евро., вложени пряко в самите ски съоръжения. Тя обаче дава тласък в цялостното развитие на региона и води до:
• Допълнителни инвестиции за около 550 млн. лв.
• Съотношението инвестиции в ски-зоната към привлечени инвестиции вследствие от
реализацията й е 1 : 5
• Повече от 1500 новооткрити фирми на територията на общината в сферата на търговията и обслужването, преработващата индустрия, хотели и ресторанти
• Нови 700 работни места в сферата на обслужването и туризма с дългосрочен ефект на пазара на труда.
• Повече от 530 заведения за обществено хранене и 310 търговски обекта за хранителни и промишлени стоки
• Легловата база надхвърля 17 000
• Многократно увеличени данъчни приходи за общината и държавата
Наред с преките ползи за ускореното икономическо развитие зад тези числа се крият и още благоприятни ефекти за цялостното развитие на региона.
Повишаване на доходите на населението
В периода 2001 – 2011 г. средната работна заплата в област Благоевград се увеличава с 10% годишно. Заплащането за средни позиции в областта е по-високо, отколкото в Русе и Пловдив и редица други .
Позитивна демографска тенденция Благоевград е областта с най-нисък дял на възрастното население /над 65 г. възраст/ в страната и същевременно делът на младото население е сред най-високите в България. Все повече млади хора остават на работа в Банско или разкриват малко предприятие в региона, а това означава и повече деца и ученици, разкриване на нови училища и разширяване на социалната инфраструктура.
Значително по-ниска миграция
В региона на Банско и Разлог миграцията е над 5 пъти по-бавна от средното за страната. Развиването и предлагането на туристически услуги, базирани на естествените предимства, каквито са алпийският ски туризъм и спа туризмът, гарантира по-висока производителност на капитала и труда и носи преки ползи за жителите на региона и страната като цяло. Тези предимства на региона привличат и бизнеса от съседни страни като Гърция, Македония, Сърбия Русия и дори Великобритания.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045